Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ulaz plina iz Rusije u plinski transportni sustav Republike Hrvatske od 8 sati ujutro pa do 15,30 sati iznosi 15 posto od ukupno ugovorenih količina plina iz Rusije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Plinacroa.


Naime, od jutros u 4 sata pa do 8 sati ulaz plina iz Rusije u plinski transportni sustav Republike Hrvatske bio je potpuno obustavljen, a nakon tog razdoblja, od 8 sati pa do 15,30 sati Plinacro - u skladu s obavijestima dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda - preuzima u transportni sustav Republike Hrvatske 15 posto od ukupno ugovorenih količina plina iz Rusije, ističe se u priopćenju Plinacroa. 

Trenutno se grijemo zalihama plina iz podzemnog spremnika u Okoliju, navodno dovoljnima za dva mjeseca. No, nastave li se problemi s isporukom, a zima potraje, tko zna koliko dugo će zalihe trajati.

>> 'Bez redukcija u isporuci struje'

Odmah po nastanku navedenih okolnosti, zajedničkom koordinacijom Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Plinacroa i INA-e d.d. počelo je provođenje nužnih mjera radi osiguranja nesmetane opskrbe plinom zaštićenih kupaca i održavanja potrebnih uvjeta u transportnom sustavu. 

>> Vlada: Nema razloga za paniku!

U sklopu spomenutih mjera izdan je nalog industrijskim kupcima na transportnom sustavu da smanje potrošnju plina na minimalne količine, nužne za održavanje tehničkih karakteristika postrojenja.

Tvrtka Plinacro u okviru svoje odgovornosti kao nacionalni operator plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske, kontrolira uvjete u sustavu, nadzire provođenje ograničenja potrošnje plina te poduzima potrebne aktivnosti kako smanjenje količina plina iz Rusije ne bi imalo posljedice na siguran i pouzdan transport plina, navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Plinacroa.