Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnatelj Reiner štiti dr. Kesa?

Reiner: Za nalaz sam saznao tek prije deset dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrinjavajući nalaz inspekcije i ostavka šefa Zavoda za dijalizu tek je početak raspetljavanja klupka na Rebru.

Nakon što je Nova TV jučer prva otkrila nalaz inspekcije, koju je zatražila Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika KBC-a Zagreb, u priču su se uključila sva nadležna tijela. Na Rebru je danas pravo opsadno stanje.

Pročitajte i ovo KBC Sestre milosrdnice Projekt obnove Zagrebačka bolnica ruši dimnjak i ogradu, objavljeni detalji Slika nije dostupna Mjere štednje Reiner: 'Nije istina da smo zbog krize smanjili broj operacija'

Kao da nije dao ostavku, dr. Kes došao je na posao. 'Osjećam se vrlo pogođen svim skupa, kao čovjek i kao profesionalac', rekao je dr. Kes te poručuje da je ostavku ponudio u nadi kako će se spriječiti napadi na njega. 'Ja sam tražio, kako kažu, u košarci time out da se jednostavno sabere ova situacija', dodaje dr. Kes. Pacijenti koji su razotkrili aferu, još uvijek svakodnevno moraju na dijalizu. Sada su u strahu.

Ravnatelj Rebra Željko Reiner uvjerava kako za nalaz inspekcije koja prokazuje na uljepšavanje loših rezultata dijalize nisu znali do prošlog tjedna. 'Mi smo naravno uputili to profesoru Kesu da dobijemo njegovo mišljenje, očito istodobno to mišljenje je došlo u medije i izazvalo popriličnu medijsku buru', rekao je ravnatelj. Bura je u Rebro donijela i USKOK, najavljena je interna istraga, traži se očitovanje liječničke komore. Iz udruge bubrežnih bolesnika s Rebra se nadaju kako se cijela afera neće zaustaviti na ovome. 'Poruka gospodinu Milinoviću da znade da se gospodin Kes obogatio na našoj krvi', rekao je Lončar.

Željko Reiner uputio je zahtijev Hrvatskoj liječničkoj komori  za izvanredni nadzor Zavoda za dijalizu. Na Rebru je bio HZZO, Uskok, a provodi se interna istraga. 'Imamo sigurne dokaze tko ga štiti, imamo jednoga gospodina znači zaštitinika gospodina Kesa', rekao je Jozo Lončar, predsjednik UDTBB - KBC Zagreb. U udruzi su uvjereni da se ravnatelj Reiner i dr. Kes međusobno štite. 'Priča se da su njih dva kumovi, što je vjerovatno i istina, znači da postoji najvjerojatnije sprega između njih dvojice', rekao je Stanko Anić, potpredsjednik udruge. 'Naravno da nismo nikakvi kumovi, niti rod niti išta drugo', rekao je Reiner.

>> Afera na Rebru: Ostavka šefa Zavoda za dijalizu

Reiner je izjavio je da je uputio zahtijev Hrvatskoj liječničkoj komori za izvanredni nadzor rada Zavoda za dijalizu kako bi predstavnici struke, nakon inspekcije Ministarstva zdravstva, neovisno procijenili je li bilo stručnih propusta u liječenju dijaliziranih bolesnika u tom Zavodu. Nadzor rada Zavoda danas je, kako se doznaje, obavilo i povjerenstvo HZZO-a. Bivši pročelnik Zavoda za dijalizu u KBC Zagreb prof. Petar Kes ponovio je da nije bilo nikakvih propusta u liječenju pacijenta na dijalizi te da se sve procedure obavljaju u skladu s važećim postupnicima za liječenje, što će i dokazati u očitovanju na nalaz zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva koja je utvrdila propuste.

Izvješće Ministarstva sročio netko tko je ostao u 1971.

Kes danas kaže kako je dao privremenu ostavku na dužnost pročelnika dok se ne stiša ‘medijska hajka’ koja je započela jučer prije nego je i sam dobio izvješće inspekcije, na koju se mora očitovati u roku od 30 dana. Prof. Kes smatra kako je izvješće Ministarstva sročeno s ‘gledišta nekoga tko u tom poslu nije svakodnevno već je ostao u 1971. godini kada je metoda dijalize bubrežnih bolesnika uvedena i koja se do danas značajno promijenila’. Ističe kako se u skladu s postupnicima liječi i anemija kod bubrežnih bolesnika pa se sporni hormon eritropoetin, za koji se u izvješću tvrdi da ga ne dobivaju svi bolesnici, daje svima koji imaju indikacije za to. Naime, kod bubrežnih bolesnika, pojašnjava prof. Kes, postoji i niz drugih razloga za pojavu anemije koji često nisu povezani s osnovnom bolesti. Kes navodi da su sve optužbe za nepravilnosti naslovljene isključivo na njega iako se radi o timskom radu u koji je uključeno 96 ljudi. Stoga smatra da je riječ o osobnom napadu na njega, pogotovo jer je cijeli slučaj dospio u medije prije nego je dobio izvješće i prije nego je ono stručno razmotreno.

'Udar na moju stručnost'

‘To je udar na moju stručnost i dugogodišnji rad. Neću špekulirati kome sam cilj, ali se to događa sada nakon što smo iz stare zgrade i teških uvjeta rada prešli u novi centar, s novom aparaturom i super modernim sustavom dijalize u čijem sam stvaranju sudjelovao’, rekao je Kes. Ravnatelj Reiner pojasnio je kako je izvješće inspekcije Ministarstva zdravstva stiglo u bolnicu 22. rujna s priloženim stručnim mišljenjima članova u kojima se predlažu određena poboljšanja u Zavodu. Ističe kako je to izvješće drugog inspekcijskog nadzora, koji je obavljen prije mjeseca dana u Zavodu. No, inspekcija Ministarstva u zavodu je bila i prije tri mjeseca, ali o rezultatima tadašnjeg nadzora KBC nije dobio nikakav dopis. Ravnatelj je izvješće uputio na očitovanje pročelniku Kesu koji tvrdi da je izvješće dobio jučer, ali nakon što je ono dospjelo u medije.

Mislite li da Reiner štiti dr. Kesa?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene