Vrhunac je sezone opasnih krpelja, koji se najčešće skrivaju u travi i šumama. S obzirom da zbog toplog vremena građani češće borave vani, liječnici pozivaju na oprez jer zaraženi krpelji mogu prouzročiti opasne bolesti, pa čak i smrt.


Sunčeve zrake, toplina i vlažna trava idealni su za razmnožavanje opasnih nametnika. Gospođa Paula Lukin ovih se dana kloni i trave i stabala.

Vezani članci Stiže nam hladni val - 2 Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“ Slika nije dostupna OPREZ Vrhunac je sezone krpelja, doznajte kako se zaštititi

"Kako se čuvam? Idem po sredini ceste da ne dođem do trave. Pa da, jer krpelj skače. I onda ti fino dođe na nogu i dođeš doma i dobiješ boreliozu i gotov si", rekla je Paula.

Ovo je dio godine kada su krpelji najaktivniji. Gotovo neprimjetna životinja može izazvati ozbiljne bolesti. U Hrvatskoj je lani zabilježeno 468 slučajeva lajmske borelioze i 6 slučajeva krpeljnog meningoencefalitisa. Nametnika je lakše ukloniti ako se ranije uoči, a djelovanje se može spriječiti cijepljenjem. Liječnici upozoravaju da opasnost najviše prijeti u sjevernom dijelu Hrvatske.

"Bolesnik se pojavi sa vrućicom koja traje tri do četiri dana, a zatim na tijelu pojavi osip. Naravno da su te bolesti, čim zahvate mozak i moždane ovojnice, opasne i mogu završiti smrtonosno" tvrdi dr. sc. Miro Morović iz Odjela za infektologiju OB Zadar.

Djelovanjem zaraženih krpelja ugroženi su i kućni ljubimci, naročito psi.

"To su paraziti koji se u velikom broju mogu nakačiti na psa" rekla je doktorica veterinarske medicine Petra Kovačić, te dodala da se "bolest očituje izrazito visokom temperaturom, slabošću, potištenošću i gubitkom apetita."

Uzročnik infekcija metu ne bira. Zato ga je važno na vrijeme uočiti. A najlakše je kloniti se zaraslih područja na kojima se najčešće skriva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr