Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerite što kupujete

Oprez : Godišnje 20.000 djece umire zbog opasnih igračaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako u vrijeme blagdana i darivanja djeci kupiti igračku, za koju roditelji mogu biti sigurni da je zdravstveno ispravna?

Tim se pitanjem pozabavila Europska komisija, koja je ovih dana objavila za roditelje i druge potrošače u izboru zdravstveno ispravnih igračaka koje neće ugroziti zdravlje djece, prenosi Novi list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak reforme pravosuđa Josipović i Vandoren o preostalim zadaćama do ulaska u EU Slika nije dostupna EK upozorava Facebook 'zna' sve podatke o djeci

>> U stampedu ozlijeđeno najmanje 100 djece

Na godišnjoj razini od posljedica opasnih igračaka umire čak 20.000 djece. Uglavnom se radi o slučajevima gušenja sitnim igračkama poput puzzli, bakterija, magnetića i sličnih. Preporuka EK roditeljima glasi 'kupujte u provjerenim trgovinama te pažljivo pročitajte sva upozorenja i upute prije nego igračku date djetetu'.

Prilagoditi igračku dobi djeteta

Nadalje, djeci starosne dobi od tri godine ili mlađoj, ne treba kupovati igračke koje imaju sitne dijelove, dakle kupovinu istih treba prilagoditi dobi djeteta. 'Uklonite svu ambalažu, kako bi se izbjegle nezgode, učite djecu pospremati njihove igračke, a u slučaju neispravnosti obavezno o problemu obavijestite proizvođača ili trgovinu gdje je igračka kupljena', stoji u preporuci EK.

Kod nas se ti napuci mogu pronaći i pročitati isključivo na stranicama HZJZ-a, dok su ih u drugim zemljama EU-a neki lanci supermarketa objavili u svojim božićnim katalozima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene