Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod paskom EU

Oporba: 'Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći izbirokratiziran!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporba se danas u Saboru usprotivila izmjenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koje ocjenjuju izbirokratiziranim zakonom koji nije uspio u primjeni. "Taj zakon je pod paskom EU-a i pokušaj da se nešto ovdje smulja može imati dalekosežne posljedice", rekla je Vesna Pusić (HNS/HSU) poručivši da "mi u EU 1. srpnja 2013. nećemo ući bude li se ovako radilo".

Trebalo je, dodala je, donijeti sasvim nov zakon kako bi besplatna pravna pomoć bila uistinu jednostavna i dostupna siromašnim građanima, umjesto da se mijenja 56 od 67 članaka sadašnjega lošeg zakona.

Smatra i kako je vlada zakon od početka koncipirala tako da onemogući, umjesto da približi građanima institut besplatne pravne pomoći.

I Ingrid Antičević-Marinović (SDP) ocijenila je kako su kriteriji bili toliko strogi, a formalni uvjeti toliko zamršeni "da ih ni mnogi zastupnici ne bi znali ispuniti". Većina podnositelja zahtjeva bila je, kaže, iz seoskih područja, a zbog kvadrature svoga životnog prostora i kompliciranosti postupka nisu ju mogli dobiti.

Podsjetila je i kako je na protuustavnost pojedninih odredaba toga zakona, koje je ukinuo i Ustavni sud, oporba upozoravala još za njegova donošenja, ustvrdivši kako je to "još jedan dokaz 'šlamperaja' vlade".

Taj zakon, osim zvučnosti svoga naziva, trebao je biti i provediv i unaprijediti sustav, a tomu neće pridonijeti ni predložene izmjene, ustvrdila je.

Ana Lovrin (HDZ) istaknula je pak kako se predloženim izmjenama ublažavaju kriteriji za dobivanje besplatne pravne pomoći, broj korisnika koje je u zadnje vrijeme porastao za 18 posto.

Nužnost ekonomskog cenzusa opravdala je potrebom da se ograniči samo na one koji nisu "dovoljno ekonomski moćni", ali i istaknula da su norme sada preciznije određene te pristup pomoći pojednostavljen.

"Klub HDZ-a podupire izmjene i dopune jer smatra da se tim zakonom, koji je u primjeni nešto dulje od dvije godine, na taj način bolje ispunjava namjena radi koje je donesen", zaključila je. (Hina)

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja uoči obljetnice Oporba podijeljena oko Vukovara i Škabrnje: "Nitko tko se zalaže za vrijednosti mira i mirotvorstva ne želi ovih dana izazivati incidente" Početak 19. sjednice Hrvatskog sabora Propusna granica Žestoko u Saboru! Desnica zaziva vojsku na granicama, lijevi uzvraćaju: "Što će tamo, pucati po ljudima?"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene