Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nabava teška 265 milijuna kuna

Oporba protiv obnove državnog voznog parka: 'Opet troše novac bezveze'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz oporbe je stigao niz negativnih reakcija na namjeru države da krene u sveobuhvatnu obnovu voznog parka, tešku oko 265 milijuna kuna.

Saborska oporba prozvala je danas Vladu zbog najave nabave novog voznog parka jer smatra da time pokazuje nebrigu i neosjetljivost prema građanima koje, ističe, svojim potezima, ili nečinjenjem, čine sve siromašnijima.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Oporbenu reakciju izazvali su medijski napisi po kojima je Državni ured za središnju javnu nabavu objavio oglas za nabavu 1.742 vozila ukupne procijenjene vrijednosti od 265,5 milijuna kuna, koja bi se nabavljala operativnim leasingom.

>> Država obnavlja vozni park, na 1.742 vozila troši 265 milijuna kuna!

"Što ću tu komentirati, novca nema, smanjuju plaće, a opet troše novac bezveze", izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Ponovio je stav svoje stranke da je bacanje novca i to što se izbori za Europski parlament ne provode istovremeno s lokalnima.

"Ovo je 85 milijuna kuna 'de facto' bačenih. Ali, kaže Milanović da demokracija košta. A ne mora demokracija biti skupa, možemo biti racionalni i u ovim teškim momentima, to je i naša obaveza", poručio je Karamarko.

"To je autističan potez. Zašto Vlada sama sebi svaki dan zabija autogol? Očekujem da se premijer ispriča zbog toga", izjavio je novinarima Laburist Nikola Vuljanić. I čelnik njegove stranke Dragutin Lesar prozvao je vladajuće da kupuju nove automobile u trenutku kada je "građanima sve srezano". "Premijer je rekao da je gotovo sa štednjom, što u ovom slučaju znači da su odlučili pomoći stranoj auto industriji", rekao je.

'Kruh i mlijeko skuplji zbog novih auta'

"Očigledno je da su, između ostalog i zbog nabave ovih vozila poskupjeli od 1. siječnja kruh i mlijeko i sve druge životne potrepštine, uveli smo PDV od 25 posto, poskupili struju, grijanje, plin… Koliko sam mogao vidjeti, ovi sadašnji automobili su prilično dobri i u stanju su i dalje voziti premijera i ministre", izjavio je HDSSB-ovac Zoran Vinković.

'Mercedes prešao pola milijuna kilometara, a vozi kao avion'

Nezavisni zastupnik Ivan Grubišić ocijenio je kako nabava novog voznog parka pokazuje nebrigu vladajućih za narod. "To je izokrenuta ljestvica odnosa, narod služi njima, a ne oni narodu", kazao je.

U prilog tvrdnji kako su sadašnji službeni automobili sasvim prikladni za potrebe vlasti, Grubišić je iznio primjer čovjeka koji je za 12.000 eura kupio stari "mercedes" s prijeđenih gotovo pola milijuna kilometara i koji "vozi kao avion".

"Prema tome, svi ti automobili koje oni imaju u voznom parku mogu godinama služiti. Troše za novi vozni park umjesto da rješavaju prioritete i ulažu u proizvodna radna mjesta, uvođenje novih tehnologija i zapošljavanje mladih. Ovo što Vlada radi nadolit će čašu tako da se počne prelijevati i da se stihijski pokuša nešto riješiti, a to neće biti dobro", poručio je Grubišić.

Na novinarski upit smatra li ovaj trenutak podobnim za nabavu novih vozila, SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić odgovorio je kako je pravi trenutak onda kada treba, odnosno kada su stara vozila potrošena.

"Ne bi bilo dobro da nam policajci ginu", kazao je Stazić, a upitan mogu li se sadašnja vozila popravljati, odgovorio je kako se sve može popravljati do neke mjere, "ako ne bismo htjeli imati 'oldtimere'". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene