Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza pada HDZ-a i Jadranke Kosor

'Ponavlja 'ja' i 'ja' pa je postala lice nezadovoljstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crobarometar istraživanje agencije Ipsos Puls kojeg je Nova TV jučer objavila pokazuje drastičan pad popularnosti dvije najveće stranke, posebice HDZ-a, ali i pad vjere u opstanak koalicije na vlasti. Zašto je tome tako prokomentirao je politički analitičar, profesor na Fakultetu političkih znanosti dr. Ivan Grdešić.

HDZ nakon osam godina na vlasti ima najlošiji rezultat - podupire ih tek 17 posto građana. I SDP u posljednjih godinu dana ima najlošiji rezultat - s prosječnih 30-ak posto pali su na potporu 27,8 posto birača.

Pročitajte i ovo Dobro raspoložen Andrej Plenković Uoči superizborne godine Rezultati istraživanja nekima nisu sjeli: "Uopće ne znam o čemu govorite" Slika nije dostupna Pregled godine Koje smo političare u 2012. voljeli, a koje baš i nismo...

'To je vrlo jednostavno objasniti. Opće nezadovoljstvo stanjem u državi, stanjem u gospodarstvu i političkom životu. Korupcija i sve ono što se gomilalo u posljednje vrijeme jednostavno se prelilo u nezadovoljstvo građana prema politici općenito, prema demokratskim institucijama, pa onda i ne samo prema vladajućoj stranci nego iprema oporbenim strankama, pa čak i institucijama poput crkve. Opće nezadovoljstvo prelilo se na sve sektore u društvu', pojasnio je Grdešić.

>> Ekskluzivno: Dramatičan pad i HDZ-a i SDP-a!

Na pitanje što političari i političke stranke trebaju učiniti da vrate povjerenje građana Grdešić je kazao: 'Prije svega treba upozoriti da ipak nisu sve stranke iste i da nemaju svi istu razinu odgovornosti. Oporbene stranke ipak nisu odgovorne za pljačku i korupciju koja se odvijala u vrijeme vladavine HDZ-a. Dakle, njihova razina odgovornosti je drugačija od onih koji su na vlasti. Ja bih pozvao građane da ne izdaju demokraciju, nego da kad uskoro budu izbori izađu na glasanje jer to je trenutak kada oni preuzimaju moć. Trenutak kad uzimaju moć i oporbi i vlasti i oni su ti koji određuju tko će biti na vlasti. Kako god to izgledalo formalno to je ipak trenutak prave moći građana i na neki način njihove osvete za sve ono što se događalo'.

Prema istraživanju lijevi je blok trenutno dvostruko jači od vladajućih. Savez za promjene predvođen SDP-om u ovom trenutku osvojio bi 40,9 posto, a vladajuća koalicija tek 18,9. Broj neodlučnih je pak, dramatično porastao na 18,8 posto. 'Ti podaci su najvažmiji jer će vrlo vjerojatno i lijevi i desni blok izaći s nekom vrstom savezništva. I to je ono što treba gledati. Mislim da će se HDZ-ovi birači kad dođe neposredno vrijeme izbora malo disciplinirati. Među njima u stvari ima i najviše neodlučnih, nezadovoljnih s vlastitom strankom. Ali u trenutku kada budu morali odlučiti vjerojatno će 'srce' pretegnuti da glasaju za svoj primarni izbor. Tako da će svi ti podaci biti nešto drugačiji nego što su sada', kazao je Grdešić.

33 posto građana pak, smatra kako sadašnja koalicija neće opstati do kraja mandata. 'To prije svega ovisi o tome kako će završiti pregovori s EU. O tome razmišlja i koalicijsko vodstvo na vlasti. Hoće li izaći nakon eventualnog neuspjeha iz te koalicije ili neće. Taj datum završetka pregovora bit će važan i za koalicija na vlasti i za datum budućih izbora', smatra Grdešić.

Prema istraživanju Jadranka Kosor ima do sada najmanju potporu - tek 22 posto. 'Razlog je prije svega taj što je ona baš kao i Sanader personalizirala politiku. Ona govori 'ja', 'moja vlada', 'ja sam ovo, ja sam ono..', 'to je moj tim', itd. Dakle ona je svu odgovornost i probleme preuzela na sebe, u vlastito krilo. Stoga nije čudno da kada su ljudi kritični prema vlasti da su kritični prema njoj. Ona je postala lice tog nezadovoljstva, ona je ta koja je sebi definirala i uspjeh i neuspjeh', pojasnio je Grdešić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene