Sabor, ilustracija
Sabor, ilustracija Foto: Patrik Macek/Pixsell

Već na samom početku saborske rasprave o prijedlogu imenovanja Zlate Hrvoj-Šipek za glavnu državnu odvjetnicu oporba je u četvrtak negodovala zbog postupka njezina imenovanja, a Nikola Grmoja (Most) optužio vladajuće za zataškavanje korupcije u diplomaciji.


Grmoja je ocijenio kako je tužno da se o takvoj funkciji raspravlja uoči raspuštanja Sabora i potom optužio vladajuće za zataškavanje kriminala u diplomaciji.

Vezani članci Zlata Hrvoj-Šipek Kandidatkinja za glavnu državnu odvjetnicu: "Sigurno se mnogi pitaju zašto sam se ja u 64. godini javila za ovu dužnost" DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Vlada predložila Zlatu Hrvoj-Šipek za novu glavnu državnu odvjetnicu

Istaknuo je kako je u Hrvatskom saboru jučer zaprimljena predstavka s novim dokazima da je DORH omogućio inspektoru Ministarstva vanjskih poslova Damiru Božiću da sudjeluje u izradi očitovanja korištenog za odbacivanje kaznene prijave u kojoj je i sam osumnjičen, vezano za sumnjivu potrošnju novca u veleposlanstvima u Australiji i SAD-u.

Podsjeća pritom da još nije dobio odgovor na zastupničko pitanje iz siječnja o zloupotrebi novca u veleposlanstvima i da ne može mjesecima dobiti putne naloge iz Australije.

"Sumnjam da premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković namjerno krše Poslovnik i zlorabe položaj radi zataškavanja korupcije u diplomaciji i veleposlanstvima", kazao je Grmoja

Jandroković odbacio optužbe

Odbacujem takve optužbe jer su potpuno neprimjerene i ničim utemeljene i dokazane, reagirao je Jandroković ocijenivši optužbe da utječe na rad DORH-a vrlo opasnim.

Za zastupničko pitanje kazao je kako je u nekoliko navrata tražio od Vlade hitan odgovor i da su Grmojine optužbe da Plenković i on štite korupciju i kriminal "politikantstvo".

Ivan Lovrinović (PH) smatra izbor glavne državne odvjetnice "cirkusom" jer nije javno proveden . "Ne znamo po kojem kriteriju je izabrana jedan kandidatkinja a ostali odbačeni, Vlada želi slabe institucije, slab DORH i da DORH skuplja prašinu", ustvrdio je.

Goran Beus Richembergh (GLAS) navodi da je postupak natječaja proveden u vrijeme krize koja je onemogućila javno djelovanje i u vrijeme kada Sabor ima sužene standarde demokratskog odlučivanja, te u završnici mandata .

"Ne možemo se oteti dojmu da se u tim okolnostima želi naći kadrovsko rješenje koje neće dovesti ni do kakvih promjena", rekao je.

Peđa Grbin (SDP) navodi da u programu kandidatkinje nema borbe protiv političke korupcije, a Željko Jovanović (SDP) dodaje da dodatnu sjenu na početak njezina mandata baca to što će biti izabrana glasovima "žetončića" protiv kojih se vode sudski procesi.

Hrvoja Zekanovića (HRAST) zanima je li Zlata Hrvoj-Šipek članica nekih tajnih udruga te je li bila članica Komunističke partije Jugoslavije. "Jeste li to ispitali, imate li pouzdane informacije? Želim očitovanje o tome", rekao je.

Branko Bačić (HDZ) ističe da je postupak izbora kandidatkinje vođen sukladno zakonu i transparentno, ocijenivši dobrim što na čelo dolazi osoba koja je upoznata s radom Državnog odvjetništva.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je da u SDP-u nisu optimistični nakon njezina izbora, s obzirom na to da DORH posljednje tri godine nije procesuirao korupciju, a danas je prijedlog osoba koja se nikad nije bavila kaznenim, već isključivo građanskim pravom.

"Ne bismo željeli vjerovati da je riječ o osobi koja će nastaviti putem kojim je išao njezin prethodnik, bivši Plenkovićev izbor, a to je put nečinjenja i neprocesuiranja korupcije. Posebno zabrinjava to što je predložena glavna državna odvjetnica u svom programu doslovno zaboravila na korupciju i koliko je ona pogubna za građane Hrvatske. A političku korupciju i ne spominje. Da joj nije netko šapnuo da tako mira biti?" zapitao je Bernardić, podsjetivši na Dražena Jelenića, kojeg je nazvao premijerovim poslušnikom, a koji je godinama štitio HDZ-ovce osumnjičene za korupciju.

"Mandat poslušnika Jelenića obilježilo je nečinjenje. Za vrijeme njegova mandata prema podacima Transparency internationala na ljestvici percepcije korupcije Hrvatska je potonula među najkorumpiranije zemlje na svijetu. Zbog korupcije mnogi građani imaju male plaće, umirovljenici žive u bijedi, investicije su nikad manje, mladi i obrazovani ne vide svoju budućnost u Hrvatskoj. Posljednje četiri godine ove Vlade DORH kao da uopće ne postoji. Stječe se dojam da je korupcija postala poželjna i nešto sasvim normalno u našem društvu i protiv toga se moramo boriti", rekao je Bernardić.

"U njezinoj karijeri nema mrlja"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hvali kandidatkinju za glavnu državnu odvjetnicu, ističe da je riječ o osobi koja je cijeli radni vijek provela u Državnom odvjetništvu, obnašala najviše funkcije i sudjelovala u upravljačkoj strukturi.

"Radi se o osobi koja zna procese i strukturu Državnog odvjetništva, program joj je cjelovit i dobar te predviđa aktivnosti na svim područjima", naveo je.

U radu Hrvoj-Šipek nema mrlja koje bi je dovele u pitanje kao kandidata, a presedan je da ćemo prvi put imati ženu na čelu DORH-a, i to ne iz kaznenog, nego iz građanskog odjela", istaknuo je Bošnjaković. (Hina)