Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova Vlada na "tapetu"

OŠTRE KRITIKE NA RAČUN NOVOG MINISTRA "On je Plenkovićev Crnoja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago i Tatjana Krajač, reporteri Nove TV, donijeli su u Izvanrednim vijestima Nove TV najnovije informacije o formiranju nove Vlade te prve reakcije oporbe, ali i bivših ministara.

Mislav Bago analizirao je što je Andrej Plenković pokazao načinom kadroviranja te donio reakcije ministara koji su ostali bez resora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave" Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

"Vrlo je burno bilo jučer, ali i danas u HDZ-u, pogotovo zbog slučaja Gorana Marića. No, on je i maloprije kazao novinarima - nisam ministar bez portfelja. Da bi ga dobio, trebalo bi mijenjati zakon, pa to za sada ipak nije moguće. Plenković je najprije kazao da će njegova Vlada biti manja, da će biti 18 ministara, pa 19, a sada ih je 20. Mandatar je morao balansirati između stranačkih interesa, zadovoljavanja stranačkih baza, vjerojatno bi da se njega pitalo postavio više ljudi iz MVP-a.

Iznenadio je i izborom Martine Dalić postavivši je za potpredsjednicu Vlade. Ona će koordinirati gospodarstvo. Ona je vrlo odlučna žena, zna u svakom trenutku što treba napraviti, dolazi iz MMF-a. Rekla je da u 12 mjeseci želi ukloniti birokratske barijere, ona će biti gromobran Andreju Plenkoviću u uklanjanju prepreka u gospodarstvu.

Kad je riječ o Zlatku Hasanbegoviću, sada bivšem ministru kulture, on je povrijeđen, nije bio na klubu danas, no teško je vjerovati da bi napustio HDZ, ili da bi u HDZ-u radili neku pobunu i bili oporba u Plenkoviću i njegovoj vladi. Hasanbegović ipak neće biti spokojan zbog Obuljen.

Bez resora ostao je i Miro Kovač - on može sjediti u odboru za vanjsku politiku. Do zadnjeg se nadao da će ostati u ministarstvu, no morao je računati da će Davor Ivo Stier, desna ruka Andreja Plenkovića i osoba od velikog povjerenja, biti ministar vanjskih poslova.

Antun Kliman gospodski je prihvatio činjenicu da neće biti ministar turizma. Čovjek bi mu skinuo kapu s obzirom kako su reagirali drugi ministri koji to više neće biti. Ponudio je suradnju novom ministru. Ministri turizma obično su bili iz Istre ili Dalmacije, nakon dugo vremena ministar je s Kvarnera."

Reporterka Nove TV Tatjana Krajač javila se u Izvanrednim vijestima Nove TV uoči sjednice Sabora na kojoj bi trebalo biti izglasano povjerenje Vladi. Komentirala je reakcije Mosta i oporbenih zastupnika na izbor ministara Andreja Plenkovića.

"Mostovi ministri kazali su da su zadovoljni. Zadovoljan je i Božo Petrov koji je poručio kako je sve dogovoreno sa HDZ-om te da će Vlada biti stabilna pa nema potrebe za potpisivanjem koalicijskog sporazuma. Petrov je izjavio kako nema potrebe za sporazum jer tvrdi da se igra na riječ", javila je Krajač.

Dodala je da su Mostovi ministri poručili kako dobro poznaju neke HDZ-ove ministre te vjeruju u dobru suradnju.

Krajač je istaknula kako su i zastupnici oporbe spremni za raspravu.

"Iako su do jučer govorili da neće biti kritika, danas možemo čuti i najavu u kojem smjeru će ići rasprava. Oporbi najveći problem predstavlja izbor ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Neki su čak rekli da je on Crnoja Plenkovićeve Vlade", poručila je Krajač.

Glasanje o povjerenju Vladi definitivno će biti danas kao i primopredaja, ali je teško procijeniti kada bi se ona mogla dogoditi.

"Za sada se javilo 12 klubova zastupnika i pregršt pojedinačnih rasprava tako da nas očekuje minimalno sedam sati rasprave, ne uključujući replike. Ovo bi moglo potrajati i do kasno u noć. Najranije predvečer bismo mogli imati Vladu. Možda će biti i više od 90 zastupnika koji će glasati za povjerenje Vladi", kazala je Krajač.

SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako je program Plenkovićeve Vlade nedostatan.

"Napisan je površno i općenito. Nema konkretnih ciljeva koji su mjerljivi. SDP podržava izbor ministrice kulture, ali imamo velika pitanja nad izborima ministra zdravstva i obrazovanja jer se bojimo da je to jedno veliko skretanje u desno. Nadam se da se neće dogoditi da se neke tekovine 20. stoljeća poput prava žene na izbor dovede u pitanje takvim izborom. Problematično je kako se ministar obrazovanja Pavo Barišić odnosio prema obrazovnom sustavu i to je pitanje kakvu poruku daje mladima", rekao je Hajdaš Dončić.

Dodao je kako je oporba za izbor Gorana Marića kao ministra bez portfelja saznala iz medija.

"On bi trebao upravljati radom državnih agencija. Od racionalizacije Vlade ništa jer se uvode državni tajnici što će dovesti do bujanja administracije. Bit ćemo konstruktivna, ali žestoka oporba. Vladi nećemo dati niti dan odmora", rekao je.

Na program Plenkovićeve Vlade osvrnuo se i HNS-ov potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak.

"Program Vlade je prilično općenit i ne možemo konkretizirati sadržaj koji će se odraziti na bolji život građana. To ne možemo ni tražiti prvi dan. Ministre mi je teško sve izanalizirati. Za neke bih i sam potpisao, a ima nekoliko koji mi nisu svjetonazorski i politički bliski. Glasovat ćemo protiv Vlade. Mi smo opozicija i glasamo protiv Vlade, ali to ne znači da ne možemo promijeniti način komunikacije. Želimo pomoći, a onda ćemo ih pobijediti na sljedećim izborima", kazao je Ivan Vrdoljak.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene