Vojni specijalac pao je u noćnoj akciji zagrebačke policije, bio je pozitivan na kokain. U oružanim snagama koje vode istragu kažu da je riječ o izoliranom slučaju, a za Dnevnik Nove TV potvrđuju da drogu nisu nabavljali za raspačavanje.

Galerija Opet problem s kokainom u vojsci - 4 Opet problem s kokainom u vojsci - 1 Opet problem s kokainom u vojsci - 2 +3 Opet problem s kokainom u vojsci - 3

Tu noć nije bio na dužnosti. Ali zbog dojave, neslužbeno doznajemo, vojnog specijalca prije dva su dana imali na oku, pratili i u njegovo slobodno vrijeme. Pozvana je vojna policija. Testiran je u vozilu, bio je pozitivan na kokain.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov Dnevnik Nove TV doznao za još jedan skandal u Hrvatskoj vojsci: Viši časnik na iznenadnom testu pozitivan na kokain Željko Petković, pomoćnik ravnatelj HZJZ-a za suzbijanje droga Raste zloporaba droga, stručnjak upozorava: "Pravi problem će nastupiti nakon pandemije. Ljudi će tražiti zabavu, a dileri su kao kiosk"

"Prema MORH-u uputite to pitanje...", rekao je brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik ZOS - a Glavnog stožera OSRH.

Riječ je pripadniku najelitnije vojne postrojbe, zapovjedništvu za specijalne snage. Iste one u čijim su redovima u nešto više od dva mjeseca čak petorica vojnika konzumirala kokain. Istraga još traje, izvijestila je reporterka Ivana Pezo Moskaljov.

"Riječ je o izoliranim slučajevima, te dosad provedenom istragom nije utvrđeno da su drogu nabavljali ili konzumirali tijekom službe, niti istu nabavljali za potrebe drugih pripadnika postrojbe ili Oružanih snaga. Tijekom kriminalističkog istraživanja nad navedenim osobama nije utvrđeno da su konzumirali drogu zbog prevelikih zahtjeva na obuci koje nisu mogli ispuniti ili nekog drugog razloga povezanog sa službom", kazali su iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

Dvojica više nisu u vojsci. Trojica čekaju stegovnu kaznu, postupak traje.

"To se profesionalnim vojnicima ne bi smjelo događati, pa ni policajcima ili djelatnicima sigurnosnog sustava. Ne može nitko iz tih sustava reći - moj privatni život se nikog ne tiče, jer kad su ušao u te strukture - tiče se cjelokupnog sustava", kaže Dubravko Klarić, kriminalist.

Iskusni kriminalist Dubravko Klarić uvjeren je kako je ovdje riječ o pojedincima.

"Mislim da nije bilo raspačavanja, da je to unutar jedne grupe koja je na neki način bila i zatvorena u tom smislu što se tiče zlouporabe, konzumacije i omogućavanja trošenja", rekao je kriminalist.

I dalje je nepoznato kako su drogu nabavili, ali i financirali. Gram kokaina na ilegalnom tržištu vrijedi od 350 do 500 kuna. Lani je u Hrvatskoj zaplijenjeno 60 kilograma kokaina u 347 različitih akcija. Ove godine deset puta više - 667 kilograma u 289 zapljena.

"Kokain dolazi široko u populaciju i to je nešto što nas treba zabrinuti", rekao je Davor Božinović.

Zabrinuti ili ne, posve je jasno da je problem u vojsci puno dublji i da nije riješen nedavnim smjenama i imenovanjem novog zapovjednog kadra. O tome, pa ni hoće li provesti izvanredno testiranje u vojarni u kojoj je, očito je, bilo velikih propusta - ne žele javno. Kažu da nadzor traje.

Bez komentara na najnovija događanja i Ured predsjednika i vrhovnog zapovjednika. I danas je Milanović imao radne sastanke s onima koji su ga mogli i trebali informirati o svemu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju