Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne vidim da je to dobro"

Milanović: "Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Damir Skomrlj/Cropix
Aktualno Galerija Općina Viškovo proslavila 30. godišnjicu osnutka - 5 Općina Viškovo proslavila 30. godišnjicu osnutka - 5 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Sanja Udović Sanja Udović Foto: Damir Skomrlj/Cropix Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Damir Skomrlj/Cropix Zlatko Komadina Zlatko Komadina Foto: Damir Skomrlj/Cropix +0 Tomislav Klarić Galerija 1/5 >>
Općina Viškovo u srijedu je na prigodnoj svečanosti proslavila 30. godišnjicu osnutka uz nazočnost hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. koji je, uz čestitke na jubilarnoj godišnjici, govorio i o mogućem preustroju lokalne samouprave.

Predsjednik Zoran Milanović smatra da su postojećim sustavom "više-manje svi donekle zadovoljni". "Županije su tu, takve kakve jesu, većina od njih nema povijesno utemeljenje, ali funkcioniraju kao transmisija ili buffer između države i ljudi na terenu", istaknuo je Milanović.

Usprotivio se stvaranju regija kao alternative županijama.

"To je i politički problematično zato što je ova država i nacija povijesno nastajala u političkom jedinstvu, a regije su uvijek bile kamen spoticanja, nekih drugih identiteta i apetita prema Hrvatskoj", naveo je. "Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku", istaknuo je predsjednik.

Ustvrdio je da je sadašnji sustav lokalne samouprave nastao 1993., kad je Hrvatska bila u najvećim problemima.

O tome je odluku donijela parlamentarna većina i to je tada realno jedino bilo moguće, podsjetio je. Otada traju rasprave o nužnosti promjena sustava, a kad bismo danas krenuli u preustroj i prekrajanje, ne bismo došli ni do prvog zavoja, dodao je. Milanović je ustvrdio da se ne bi mogli dogovoriti o novom sustavu te istaknuo da ne vidi koja bi se općina mogla ukinuti ili pripojiti susjednoj.

Pročitajte i ovo Udruga Franak kod predsjednika Milanovića o problemima konverzije kredita Milanović s Udrugom Franak: "Neprihvatljivo je da suci Vrhovnog suda još nisu donijeli odluku"

Pozvao je na aktivnije povlačenje europskih novca. Ustvrdio je da zajednička sigurnosna politika EU-a "sutra može biti pitanje glave na ramenu, rata i mira, i to rata u koji se ne ulazi po našoj politici i volji, nego o tome odlučuje netko drugi". "I zato oprezno, ako treba i sebično", naveo je.

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović ustvrdila je da je to bila i ostala vitalna općina. "Od 7000 stanovnika pri osnivanju 1993. dosegli smo 16 tisuća, dok je u posljednjem desetljeću broj stanovnika povećan za 11 posto", istaknula je.

Općinski proračun dosegao je 20 milijuna eura, grade se vrtići, osnovne škole, kapitalni kulturni projekt Kuća halubajskog zvončara i razvijaju brojni drugi projekti, za koje je u posljednjih deset godina povučeno oko 35 milijuna eura iz europskih fondova, navela je.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Uoči superizborne godine Jandroković otkrio što će se mijenjati u izbornom zakonu: ''Bitno je da smo krenuli na vrijeme''

Pomoć županije u gradnji osnovne škole u Marinićima

Predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić istaknuo je vrijednost pozitivnih demografskih trendova u općini te pozvao na početak gradnje zgrade osnovne škole u Marinićima, za koju je izrađena projektna dokumentacija i osiguran novac.

U ime Hrvatskog sabora HDZ-ov saborski zastupnik Tomislav Klarić rekao je da se na tom, širem području gradi više nego ikad. "Gradi se druga cijev tunela Učka, nova bolnica na Sušaku, terminal na zagrebačkoj obali, cesta D-403 i niz novih hala u industrijskoj zoni na Kukuljanovu, istaknuo je. Ogroman je interes investitora, a cilj nam je vratiti u Hrvatsku sve one koji su otišli na rad u druge zemlje", dodao je.

Okupljene je pozdravio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te istaknuo da će županija u suradnji s općinom sagraditi i novu školu u Marinićima.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene