Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općina Brela dobar je primjer lokalne zajednice koja pomaže svojim studentima da financijski lakše podnesu troškove studiranja i ostanu u kontaktu sa svojim mjestom. Troškove prijevoza pokrivaju im 100%. Tako recimo, oni koji studiraju u Splitu, dobiju pokrivena četiri mjesečna posjeta kući, a studenti iz Zagreba mogu kući besplatno - dva puta na mjesec.


Ni lošije vrijeme ne može prikriti da je Općina Brela turistički kraj. Sa 600.000 noćenja u sezoni ne čudi proračun od 14 milijuna kuna godišnje. Pa su Općina i načelnik odlučili pomoći svojim studentima besplatnim prijevozom.

Vezani članci Informirajne o Erasmusu na Ekonomskom fakultetu - 2 Kako do studiranja u inozemstvu?: "Time pokazuju da su motivirani, strastveni, da imaju želju za napretkom" Slika nije dostupna Evo što kaže Hrvat koji živi na 'otoku blagostanja'

"Smanjili smo troškove reprezentacije, srezali još neka plaćanja i odlučili pomoći svojim studentima.To je ukupno oko 150.000 kuna godišnje", kaže načelnik Općine Brela Stipe Ursić.

Potpora omogućava studenticama Ivani i Eli, koje studiraju u Splitu, da što češće posjete svoje obitelji u Brelima. A breljanskim studentima u Zagrebu ovo plaćanje još više znači jer je povratna karta Brela - Zagreb još skuplja.

"Znači nam svaka kuna, jer to nam je oko 1000 kuna mjesečno", kaže studentica Matea Šošić.

I mještani ističu da rado pomažu svojim studentima, a ima ih 40-ak. 

"Neka mladih, treba im pomoći. I ja imam troje djece i unuke", kaže Ante Beroš.

Studentica koja putuje u Split iz Darde isto ima subvenciju, ali samo 30-ak posto. Put tamo i natrag je 350 kuna. Općina joj pokrije 100 kuna. Pa kući ide samo jednom u tri mjeseca. Neki studenti nemaju nikakvu subvenciju, pa su sretni roditelji kojima gradovi i općine pomažu da im djeca češće - dođu kući. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr