Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na parkiralište čekaju četiri godine

Opatijsko gradilište: Kada se gradnja pretvori u agoniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već četiri godine vizuru Opatije narušava gradilište usred grada.

Mađarski investitor još je u rujnu 2008. godine trebao dovršiti prvu opatijsku garažu, no svršetku radova ne nazire se kraj. Nakon niza neuspjelih pregovora s investitorom, gradu nije preostalo ništa drugo nego pokrenuti stečajni postupak.

Pročitajte i ovo Skela dan nakon Pukom srećom nitko nije ozlijeđen, iz sindikata upozoravaju: "Sve ih manje drži do pravila struke i zaštite na radu" Balinjerada - 2 41. opatijska balinjerada Maskirani ljudi u neobičnim vozilima okupirali Opatiju: "Moramo probiti novi tunel kroz Učku za željeznicu"

330 novih parkirnih mjesta Opatiji bi i više nego dobro došla, no gradnja garaže pretvorila se u pravu agoniju za turiste, građane, ali i gradsku vlast. Problemi su nastali na relaciji investitor-izvođač. 'Mi smo pokušavali posredovati i kod jednih i kod drugih, naći načina da se ta investicija završi', rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Stanovnici ne mogu do kuća

Zbog gradnje velike opatijske garaže, jedna mala, obiteljska kuća već četiri godine zjapi prazna. Put do nje je presječen, stanari obližnjih kuća ogorčeni. 'Blizu kuće ne možemo. Ne možemo dovesti nešto ako nam treba, namještaj, bilo što. Moramo nositi', rekla je Linda Mirković.

Njihovim mukama za sada se ne nazire kraj. Radovi na garaži sad su potpuno stali. Zbog toga se Grad odlučio na jedini mogući potez koji bi mogao riješiti ovu situaciju u koliko toliko prihvatljivome roku. 'Pokazali smo stvarno maksimalno razumijevanje i došli smo do kraja. Stečaj se nažalost pokreće', rekao je Dujmić.

Stečajem do garaže?

Raskid ugovora, kao opciju su odbacili jer takav bi postupak pred sudom mogao trajati i do 10 godina. No možda ipak nije svako zlo za zlo. Stečaj bi im, kaže gradonačelnik, možda mogao omogućiti da se nasljeđeni ugovori poboljšaju.

'Po postojećem ugovoru nakon završetka izgradnje garaže, grad je u obavezi da ukine sva ova parkirna mjesta na javnim površinama pa kada zbrojite mjesta u garaži i javne površine skoro dođemo na isto', dodao je Dujmić.

Pokretanjem stečaja, nadaju se, Opatija bi svoju garažu mogla dobiti već za godinu dana. Zainteresiranih novih investitora ima, no oni će, osim dobre volje, morati ponuditi i čvrste bankovne garancije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene