Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hitna pomoć u Opatiji već par godina prima donacije zahvaljujući čepovima.


Naime, talijanski bračni par, inače članovi humanitarne organizacije 'Vitezovi Malte' godinama u svojoj zemlji kupe plastične čepove, koji se kod nas bacaju, te tim novcem financiraju humanitarne akcije, uglavnom vezane uz zemlje trećeg svijeta.

Vezani članci Il Volo Svjetska senzacija iz Italije Il Volo u Opatiji Ilustracija (Foto: Gettyimages) Podivljao nakon svađe: Pomahnitali 61-godišnjak kod Opatije pokušao ubiti muškarca i ženu

>> Tučnjava zbog plastičnih boca?

No, Rita Panzieri i njezin muž su se 2008. godine zatekli u opatijskom Domu zdravlja te ostali zatečeni uvjetima, pogotovo derutnim kolicima kojima su se pacijenti prevozili. Ubrzo su se vratili iz Italije s novim kolicima objašnjavajući kako svoju udrugu financiraju reciklažom čepova za što se u njihovoj zemlji dobije 40 centi po komadu, piše Novi list. Djelatnici Hitne pomoći su se odmah pridružili akciji i počeli su prikupljati čepove. Ubrzo su im se pridružili i susjedi u okolici jer se glas o tome počeo širiti.

Tako bračni par iz Italije svaki blagdan dođu u Opatiju i pokupe prikupljene čepove usput donoseći u znak zahvalnosti Hitnoj pomoći nešto što im treba. Tako su i ovaj blagdan Svih svetih humanitarci iz Opatije otišli s pet punih vreća čepova kojima financiraju školovanje djece i dovod vodovoda u zemljama Afrike.

'Dobili smo i balone za umjetno disanje, 25 tubusa za umjetno disanje. Vrijednost tih poklona koje donesu iznosi oko 5.000 kuna', kazao je za list voditelj opatijske ispostave Doma zdravlja PGŽ-a Davor Vukobrat.