Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smokvarijanska lista upozorava

'Opasni otpad iz Sovjaka završio u podzemlju, pa će u more'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga 'Smokvarijanska lista' iz Viškova pokraj Rijeke upozorila je na današnjoj konferenciji za novinstvo na opasnost od odlagališta tekućeg otpada Sovjak, u Marinićima u općini Viškovo, navevši da je po njihovoj procjeni najmanje 150.000 prostornih metara opasnog otpada završilo u podzemlju.

Kako su kazali, po procjeni komunalne tvrtke 'Čistoće' iz 2001. u ponikvu Sovjak je odloženo oko 250.000 prostornih metara opasnoga tekućeg otpada, uglavnom otpadnih naftnih prerađevina i drugih kemikalija. Po najnovijem proračunu 'Smokvarijanske liste', utemeljenu na geodetskim izmjerama, izračunato je da se u Sovjaku sada nalazi 150.000 prostornih metara manje otpada, što znači, kako tvrde, da je taj dio iscurio u podzemlje.

Pročitajte i ovo Sarajevo, ilustracija velika zagađenja U Sarajevu na snazi uzbuna: "Stanje je alarmantno" Život uz Luku Ploče - 1 Snimljeni incidenti Građani u strahu od trovanja, Poziv snimio kako iz mora vade nešto što tamo ne bi smjelo biti: "To nije normalna situacija, nisam upoznat da to postoji u Jadranu"

Masa iz Sovjaka počet će se uskoro neizbježivo pojavljivati u moru između Kantride i Opatije kamo će stići podzemnim putem, kazao je predsjednik udruge Veljko Bezjak. Problem se može ublažiti što hitnijim uništenjem preostaloga tekućeg otpada u Sovjaku izvlačenjem iz ponikve ili spaljivanjem, bušenjem dna ponikve u dubinu jame koja se tu nalazi kako bi se izvukao i ostatak otpada u podzemlju te saniranjem Sovjaka nakon toga nasipanjem, navedeno je.

U udruzi ocjenjuju da je za taj slučaj kriva vlada, odnosno ministarstvo zaštite okoliša koje se nije pobrinulo za saniranje odlagališta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene