Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gost Dnevnika Nove TV bio je Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju u Zagrebu


Jesu li stručnjaci mogli predvidjeti ovu kišu meteorita? Zašto ih je ovo iznenadilo?

Nisu mogli predvidjeti jer se radi o malom objektu. Ako je bio željezni, pitanje je li bio veći od 1-2 metra u promjeru. Tijelo je malo i ako ne reflektira sunčevu svjetlost teško bi ga bilo otkriti, to je upravo bio slučaj s ovim tijelom koje je dolazilo iz smjera Sunca.

Kolika je vjerojatnost da se ovako što dogodi bliže našem teritoriju? I kako se obraniti?

Ne moramo se bojati za ovaj vikend niti idućih dana, a što će biti u nekom duljem razdoblju ne zna se. Ali ne postoji obrana, ako ustanovimo da se nešto događa, ako imamo godinu dana za pripremu znalo bio se što napraviti jer postoji tehnologija. Ako morate hitno djelovati poslale bi se nuklearne bojeve glave koje bi eksplodirale na samom asteroidu.

>> VIDEO Građani u strahu od novih meteora: Vojska osigurava kratere, 1000 ozlijeđenih!

Je li se to već događalo nad naseljenim područjem?

Baš i nije, ali želim skrenuti pažnju na ono što se dogodilo u veljači 1947. godine, kada je uletio željezni asteroid težak gotovo stotinu tona oko 400 km od Vladivostoka. 2008. godine je objekt otkriven dan prije ulaska u atmosferu, iznad Sudana, kasnije su u pustinji pronađene krhotine, za sada za ovaj meteorit nema pronađenih krhotina, ali tek će krhotine pokazati kakav je objekt bio i onda možemo donositi neke zaključke.

Možemo li očekivati da će novi meteor udariti u Zemlju? Večeras pokraj zemlje prolazi novi asteroid veličine olimpijskog bazena.

Sigurni smo od njega, ne očekujemo da će biti novih udara u Zemlju, to su vrlo rijetki događaji, a ovaj koji večeras prolazi, to događa se jednom u 40 godina.

Vezani članci Naglo kočenje Pretrčavala cestu preko tri trake, vozač nagazio na kočnicu i za centimetar izbjegao najgore Neredi u Italiji Vlasnik restorana u Italiji pozvao 90 ljudi na večeru: "Možete me uhititi, neću ga više zatvoriti"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook