Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Općina Brdovec

Neispravan pružni prijelaz - 52 osnovnoškolca morat će se naviknuti da vlak više neće trubiti

Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Opasni pružni prijelaz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Opasni pružni prijelaz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Opasni pružni prijelaz (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Mještani Ključa Brdovečkog u općini Brdovac više od godinu dana koriste neispravan željezničko-cestovni prijelaz Sutla.

Na problem neispravnog željezničko-cestovnog prijelaza upozorili su iz Sindikata prometnika vlakova Hrvatske.

Pročitajte i ovo Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača Žrtva željezničke nesreće Saša Maček (Foto: Dnevnik.hr) više od 110 nesreća Pukom srećom preživio udar teretnog vlaka: "Rekao sam mu: 'Pazi, tu ti je negdje pruga'. I onda nas je udarilo"

Spomenuti željezničko-cestovni prijelaz iz rada je isključen još u siječnju 2017. godine i to zbog nepravilnosti. Iako je propisani rok za sanaciju kvara tri sata, problem do danas nije riješen. Osim prometne nesigurnosti stanovnicima smeta i buka.

''Javnosti i lokalnom stanovništvu poruke šaljemo već 14 mjeseci, i što je važnije djeci iz obližnje osnovne škole - da će vlak, bez obzira na spuštenu ili ne spuštenu rampu stati.

Onog trenutka kad se dogodi da se prijelaz pusti u redoviti rad imat ćemo djecu koja putuju i prelaze ovu prugu i koji će misliti - zbog ovih 14 mjeseci - da će vlak stati'', pojasnio je Mario Grbešić, zamjenik predsjednika Sindikata prijevoznika vlakova Hrvatske.

Priložena snimka nastala je prije četiri dana. Mještani Ključa Brdovečkog s ovakvim se prizorima susreću već 14 mjeseci.

Sada slika s prijelaza ostavlja dojam da je sve u redu. Signalizacija postoji, ali vlak se zaustavlja i trubi. Željezničko cestovni prijelaz Sutla isključen je iz rada još u siječnju 2017. godine. Iz HŽ infrastrukture, na naš upit kažu, kako nije riječ o kvaru već se čekaju potrebne dozvole za puštanje uređaja u funkciju: ''Pristupilo se ispitivanju opreme koje će trajati do kolovoza ove godine. Po pozitivnom ishodu ispitivanja uređaj osiguranja predmetnog ŽCP-a pustit će se u redovitu funkciju regulacije prometa.''

A dosadašnja dvostruka signalizacija, mogla bi zbunjivati mještane i kada se kvar sanira. ''Hrvatske željeznice dužne su napraviti sve mjere kako bi ovaj prijelaz i kad se pusti u normalan rad bio siguran'', rekao je Alen Prelec, načelnik općine Brdovec.

Dva puta na dan svakodnevno tim pružnim prijelazom prolazi 52 osnovnoškolaca. Iako su već navikli da se vlak zaustavlja i trubi, pravi bi problem mogao nastati kada se kvar na prometnoj signalizaciji u potpunosti riješi.

''Kao prvo očekujem neko službeno očitovanje od uprave HŽ-a kako bi mogli obavijestiti i učenike i roditelje'', rekla je vesna Javor, ravnateljica osnovne škole Ivana Perkovića.

Osim prometne nesigurnosti stanovnicima smeta i buka. A trajat će i prilagodba na ispravno odvijanje željezničkog prometa. Iz HŽ infrastrukture umiruju - vlakovi će preko prijelaza u početku voziti smanjenom brzinom.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene