Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Ljubljanskoj banci

'Ono što okrećeš, to mi i vrati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nimalo obećavajuća vijest za više od 130 tisuća hrvatskih građana, bivših štediša Ljubljanske banke. Propao je nedavni dogovor između hrvatske premijerke i njezinog slovenskog kolege.

Međunarodna banka u Baselu, kojoj je povjerena uloga posrednika, ne želi se miješati u dugogodišnji spor. Mojca joj ne zadaje toliko glavobolju, kao zemlja iz koje potječe ime njezine zečice. Od nekadašnje životne ušteđevine u Ljubljanskoj banci ostala je prazna lisnica. Odavno je prestala zbrajati koliko joj duguju. 'Da je jedna marka, jedan euro, bilo što. Ono što sam ti dala na čuvanje, da vratiš, da okrećeš, to mi i vrati!', kaže Zlatica Aras, jedna od oštećenih štediša Ljubljanske banke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski tisak 'Nije tajna da Pahorova vlada podržava Kosoričinu' Slika nije dostupna Potrebna je i godina Ljubljanska banka: problem se ne može riješti u 3 mjeseca

>> Josipović: Odbijenica iz Basela komplicira stvari

Da će njezin, ali i problem 135 tisuća hrvatskih štediša biti riješen, uvjeravalo se prije manje od mjesec dana na Kvarneru. Vrući krumpir hrvatska premijerka i njezin slovenski kolega, tada su prebacili na - Banku za međunarodna poravnanja u Baselu, a ona im vrlo brzo poslala odgovor. Ne žele posredovati u sporu sa Slovencima, jer nam ne mogu ponuditi ništa novo u odnosu na davno vođene i propale pregovore o sukcesiji.

Pahor zadovoljan

Za razliku od šefa diplomacije Gordana Jandrokovića, Jadranka Kosor, koja je pristala na takav dogovor i brzopotezno obećavala rješenje oko propale devizne štednje, danas o svemu šuti. No, Borutu Pahoru ovakvo stanje odgovara. 'Što se Slovenije tiče, sve je u redu, mi smo zadovoljni. Sve je onako kako smo i očekivali', istaknuo je Pahor.

Sloveniji se ni do sada nije žurilo. Govorili su da je riječ o sukcesijskom problemu, i da hrvatska strana svojim štedišama mora vratiti novac, želi li ukloniti rizik od blokade poglavlja o slobodnom kretanju kapitala. 'Mislim da gospođa Kosor zapravo nije imala pojma o čemu priča, sad tako to ispada. To je sve nešto, ajde vi tamo to riješite, a mi ćemo lijepo gledati prirodu i društvo, ali ne ide to tako', rekla nam je gospođa Aras.

'Slovenci muljaju!'

Za pravnog zastupnika hrvatskih štediša nema dvojbe, zna se tko mora isplatiti oštećene. 'Gospodin Pahor iznad sebe mora imati neku instituciju koja će mu reći 'Izvolite platiti!'. Slovenci idu na to da odugovlače, muljaju!', smatra Božidar Vukasović, pravni zastupnik štediša. Priča, prema nekim procjenama, teška oko 320 milijuna eura i stara gotovo 20 godina, ovime je ponovno na početku.

'Malo se stvar zakomplicirala, jer je postignut neki drugi dogovor između premijera, vjerojatno u najboljoj namjeri. Ovo je sad nova situacija i mislim da će iznova trebati prostudirati slučaj', naglasio je predsjednik Ivo Josipović. Dok baselska banka, koja je odbila Hrvatsku, državama upletenim u spor nudi svoje prostorije, u kojima za jednim stolom mogu nastaviti neformalne razgovore, štedišama, očito, ne preostaje ništa osim po tko zna koji put, tužiti i čekati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene