Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Paški sir poznat je i izvan granica Hrvatske. Od tristo Kolanjana, barem ih se dvije trećine bavi proizvodnjom sira.


Među njima je i obitelj Černjak. U sirani Dubravke i Anice prati se reakcija sira na svaku kapljicu vode. 'Ako sir dođe mokar u skladište napravit će tsunami', kaže Dubravko. Suhih, lijepih, okruglih komada Černjakovi proizvedu 120 tona na godinu.

Vezani članci Milan Kujundžić Ministar Kujundžić ima još dva apartmana na Pagu? U zadnjoj verziji imovinske kartice ih nije naveo Donald Trump Trump se na Twitteru ponaša kao derište pa su ga tako odlučili prikazati i na urnebesnim slikama

'Ima nas 17 zaposlenih. Oni koji rade u pogonu moraju biti obučeni za to', objašnjava Anica. Soljenje je bilo 1.3. u 14 sati i sir je izvađen sljedeći dan u 12 sati. Da su pogriješili za samo pola sata, čak za nekoliko minuta, vrijedna bi nagrada možda izmaknula.

>> Paški sir proglašen najboljim u srednjoj i istočnoj Europi!

'Hrvatski sir na olimpijadi u Americi bio je četvrti u kategoriji ovčjeg sira', pohvalio se Dubravko. Ovdje imaju svoje ovce, svoje mlijeko i od davnina je tako.

'Sjećam se da sam sa 12 godina počela musti ovce, samo što smo ih tada imali malo, svega 20', rekla je Tonkica Černjak. Danas imaju malu tvornicu u kolijevci sira u Kolanu.

Danas je svečan dan. Zajedno su svojim tijelima ispisali ime, po siru nadaleko poznatog, Kolana na Pagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook