Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iz doma na svoje'

Oni do posla dolaze puno teže od njihovih vršnjaka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po nezaposlenosti mladih, Hrvatska je jedna od europskih rekordera. U takvoj situaciji, posao je teže pronaći mladima bez roditelja.

Marijana živi u domu, bez roditelja. Planira upisati fakultet, pronaći posao i zaraditi vlastiti novac.' Na burzi sam i aktivno tražim posao. Šaljem mailove i životopise', kazala je Marijana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije lako Gastarbajteri tvrde: 'Dosta njih se vrati plaćući' Slika nije dostupna HRVATSKA NAJLOŠIJA U EU 'Da imam priliku pobjeći u Njemačku ili Austriju, išao bih već sad'

Oko 200 mladih na godinu napušta domove za nezbrinutu djecu i kreće u potragu za poslom, stanom. ' U prethodnoj godini smo, unatoč krizi, uspjeli zaposliti 40 mladih iz domova za nezbrinutu djecu', kazala je Anita Juka.

Projekt 'Iz doma na svoje', izravno spaja mlade i poslodavce, koji ih uče kako se što bolje predstaviti na razgovoru za posao.' Nadam se da će mi pomoć u daljnjem poslu, da se pripremim za njega', kazao je Dragan.

>> Različiti profili ljudi, različit posao, no uspješnost im je jednaka - 100-postotna

'U ovom projektu Iz doma na svoje, fokus je na mladim ljudima kojima treba pomoć i podrška pa smo se zato rado uključili', kazala je Ivana Kovačević Vukas.

Na putu do posla i osamostaljenja, susreću se s preprekama. Kako razgovarati sa šefom, partnerski odnosi. 'Vjerujte, za takve mlade ljudi koji su život proveli u instituciji, kao u domu za nezbrinutu djecu, je često puta i odlazak u dućan po namirnice - nepremostiva prepreka', kazala je Maja Sporiš iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Projektom vršnjačkog pomaganja - svakodnevne životne priče i situacije približili su im mladi koji su jednom bili na njihovu mjestu. 'A tko najbolje zna kako je mladima koji izlaze iz sustava skrbi nego oni koji su to prošli. Dobili su osjećaj da mogu nekome pomoći sa svojim iskustvom', kazala je Sunčana Kusturin iz udruge Iskra.

Neni je pomagao prijatelj s kojim je odrasla u Domu. 'Kad bi imala neki problem, onda bi ga nazvala. Išli smo zajedno tražiti posao, u svemu mi je pomagao', kazala je. Projekt se nastavlja. Financirat će se iz EU fondova, a vršnjačko pomaganje će dobiti i zakonski okvir.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene