Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijski operativni centar za provedbu plana intervencije kod iznenadna onečišćenja mora na izvanrednoj je sjednici raspravljao o onečišćenju mora i priobalja na pelješkom području nastalu zbog velikih količina organskog i anorganskog otpada.


Centar je upozorio da su najveća onečišćenja nastala u uvalama Zaglavku, Dingačkom škoju, Trsteniku i Prapratnom te da je zbog količine otpada nužna pomoć u ljudstvu i tehnici.

Vezani članci Zamućeno more kod šibenske rive - 4 Pogledajte boju mora koja je iznenadila Šibenčane, doznajemo što je uzrok Slika nije dostupna VIDEO Noćna mora Odisejevog otoka: 'Smeće dolazi od svuda'

Od Regionalnoga operativnog centra Splitsko-dalmatinske županije te od Nacionalnog stožera zatraženo je da dostave 300 metara dužnih jačih morskih brana za zatvaranje manjih uvala na navedenu području s obzirom na najavljenu promjenu vremenskih okolnosti i mogućnost proširenja onečišćenja na sjever, prema Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kako je priopćeno iz županijskog operativnog centra, na terenu su komunalne tvrtke s kamionima, dvije ekipe ronilaca iz Trstenika, ronioci Kristijana Curavića, ekološki brodovi te policijska ophodnja na moru. Lučka kapetanija u Dubrovniku svojim brodom u onečišćene uvale dovest će i članove Ronilačkog kluba 'Dubrovnik', a čišćenju će se priključiti i ronioci s Mljeta.

Stožer je analizirao i slijed onečišćenja i njegova uočavanja te je navedeno da je nakon dojave građana u nedjelju oko 17 sati na teren u Trsteniku izišao djelatnik lučke kapetanije koji je uočio veću količinu organskog i anorganskog otpada, a u njemu i nekoliko strvina.

O događaju su izviješćene inspekcije mora, zaštite okoliša, zaštite prirode te sanitarne i veterinarske inspekcije. Županijski operativni centar na izvanrednoj sjednici zaključio je kako će se pravi razmjeri onečišćenja i posljedice doznati tek kad se smiri more te pregleda i morsko dno. (Hina)