Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje nad ženama

One se nadaju da im ove VJEŠTINE nikada neće trebati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak žena na zagrebačkom Velesajmu uči staru izraelsku obrambenu vještinu - Krav Maga. Povodom nadolazećeg svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, od ponajboljih trenera ove vještine mogle su naučiti kako se obraniti u slučaju napada.

Krav Maga, u slobodnom prijevodu - bliska borba, jedna je od najučinkovitijih borilačkih vještina. Sama srž krav maga treninga bazira se od toga da izbjegnete efekt smrzavanja. To znači da u trenutku šoka, u trenutku napada da možete što prije, što bolje, što efikasnije reagirati.

Pročitajte i ovo Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve" Ruševna kuća Vesna Bedeković Problemi u njenom resoru samo se redaju, ali ministrica ne misli da je "nevidljiva": "Važno je raditi..."

A reagirati na nasilje morale su brojne žene u Hrvatskoj. U posljednjih 10 godina ubijeno je 305 žena. Svaka peta doživjela je fizičko nasilje od strane partnera te se suočila s pokušajem silovanja ili ga doživjela. No, tek 5% žena - žrtava, nasilje je prijavilo policiji.

>>Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Tužno sjećanje na ubijene

'Važno je da radimo na tome, da govorimo o tome i da razbijamo predrasude o žrtvama koje često postoje, a to je da su one na neki način odgovorne za nasilje koje im se dogodilo', rekla je Paula Zore iz Ženske sobe za seksualna prava.

Učenje ovakvih vještina, stoga, podiže samopouzdanje, tvrde polaznice.'Već nakon prvog treninga se to osjeti. Mijenja se stav, mijenja se koncepcija o sebi, i postaješ sigurnija u sebe', rekla je polaznica tečaja Željka Miholić.

Iako su se potrudile naučiti što više, ove se žene nadaju da im naučene vještine izvan dvorane neće trebati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene