Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvavi pohod Oraškića

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Tužno sjećanje na ubijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu obilježavanja 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položit će vijenac i zapaliti svijeću u spomen na tragičnom preminule sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i stranku u brakorazvodnoj parnici Gordanu Oraškić.

Prije točno 14 godina, prigodom brakorazvodne parnice ubijene su sutkinja Ljiljana Hvalec, klijentica Gordana Oraškić i odvjetnica Hajra Prohić, koja je Gordanu htjela osloboditi braka u kojem je bila zlostavljana.

Pročitajte i ovo Projekt Milijarda - 4 Milijarda protiv nasilja nad ženama Potresne riječi jedne učenice: "Dovikivali su nam svakakva imena i svakakve poglede. To jako mentalno sruši, svaka ta ružna riječ" Nasilje u školi, ilustracija Priveden je Tukao ju je mjesecima, a kad se pristala naći s njim na kavi, uslijedio je najveći horor

Suprug Gordane Oraškić nije se pomirio s njezinom namjerom i prekinuo je živote triju nevinih žena. Taj dan u Saboru je nakon tragičnog događaja proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

>> VIDEO 'Pomozite mi. Ne znam hoću li doživjeti sutra'

Podaci o nasilju nad ženama u Hrvatskoj su dramatični. U Hrvatskoj svakih 15 minuta bude fizički zlostavljana jedna žena, a policija prosječno 29 puta dnevno intervenira zbog nasilja u obitelji.

No, podaci su zapravo samo djelomično točni jer su 'umanjeni' zato što većina nasilja ostaje neprijavljena i neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Posebno zabrinjava podatak da da se svake godine među prijavljenim nasilnicima javlja oko 25 posto recidivista, a sve ostalo su novi nasilnici. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene