Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne osjećam se iskorišteno'

One radije rade za Mrsićevih 1.600 kuna umjesto da sjede doma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za dva dana počinje primjena Zakona koji mladima omogućava prvi posao, plaću od 1600 kuna i radni staž - odnosno tzv. Mrsićev model!

U zavod je stiglo 1.783 zahtjeva, 1650 je odobreno. Pretrpan je i Ured predsjednika. Praksa koja je postojala i ranije, samo će se sada odnositi i na privatnike. Danas smo razgovaral s mladim ljudima koji već rade na takav način.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mrsić se pohvalio: 'Za osam posto smanjena nezaposlenost mladih od 15 do 24 godine' Slika nije dostupna Mrsić očekuje 30.000 do kraja godine Od početka 2015. ugovore na neodređeno dobilo 18.000 mladih

Željka Buijan već godinu dana radi kao profesorica hrvatskog. Uskoro će na stručni ispit. Zbog plaće od 1.600 kuna ne osjeća se iskorišteno. "Meni je to jako dobro zato jer sam stekla puno iskustva, što se tiče održavanja satova u školi isto tako i rada s djecom s posebnim potrebama", ističe ona. Cijeli njezin rad nadgleda mentorica. "Jako je dobra, senzibilna, talentirana za ovaj posao, topla, draga", hvali Željku njezina mentorica Renata Kale. Vole ju i djeca.

Poput Željke, samo drugu vrstu posla radi i Marija Sesvečan. Nakon završene agronomije za 1.600 kuna stažira u lokalnoj samoupravi. "Ja smatram da ću ja naučiti u ovih godinu dana mnogo i da mi je pružena prilika zato što kada sam tražila posao, svi traže radno iskustvo najmanje godinu dana", kaže ona.

"Čini mi se i za njih je bolje da ne sjede doma i čekaju neka bolja gospodarska vremena", smatra mr. sci. Stjepan Kožić. Praksa koja je do sad postojala za javne institucije, od 1. lipnja širi se i na privatnike, što su mnogi kritizirali zbog straha od iskorištavanja mlade radne snage.

"Pratiti će se da ovaj dio stručnog osposobljavanja ne bude zamjena za rad na određeno vrijeme ili još gore, zamjena za rad na neodređeno vrijeme kod poslodavaca", naglašava Ankica Paun Jarallah iz HZJZ-a. Da interes postoji najbolje svjedoči Ured predsjednika koji je zatrpan prijavama. U posljednjih osam dana stiglo ih je čak 711.

"Oni će dakle raditi one poslove koji će im pomoći da steknu odgovarajuće radno iskustvo, dakle ideja je takva da na neki način oni rotiraju u samom Uredu, upoznaju se s procedurom, postupkom i tako dalje", pojašnjava Vito Turšić, predstojnik Ureda predsjednika RH.

Broj nezaposlenih u travnju je bio 323.722, a danas - 307.261. Logično, jer počinju sezonski poslovi. Željka i Marija su sretne - na ovaj način stječu iskustvo, a to je ono što danas većina poslodavaca traži.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene