Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo Matice hrvatske

'Onaj tko ne osudi zločine komunizma nije civilizirano biće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Matice hrvatske uputilo je pismo Hrvatskom saboru, u kojem ga poziva da slijedi Deklaraciju o represiji i zločinima totalitarnoga komunističkog režima u Hrvatskoj.

Matica je podsjetila kako se 'ne može smatrati Europljaninom, civiliziranim bićem, humanistom i demokratom nitko tko ne osudi zločine komunizma isto kao što to ne može biti ni onaj koji zastupa ideje fašizma i nacizma'.

Matica hrvatska ističe kako je suglasna s navodima Deklaracije Hrvatskog sabora o tome da su povrede ljudskih prava u razdoblju od 1945. do 1990. uključivale pojedinačna i skupna ubojstva i smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacije, mučenja, prisilni rad i druge oblike masovnoga fizičkog i psihičkog terora, progone na etničkoj i vjerskoj osnovi, povrede slobode tiska i zatiranje političkog pluralizma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna Rekcija na izjave HČSP OŠTRO - 'SDP će biti zabranjen i prebačen na optuženičku klupu'

'Taj posao bi trebalo prepustiti znanstvenicima'

Navodi kako optužnice i eventualne kazne ne mogu imati za cilj fizički progon onemoćalih staraca nego osudu njihovih nedemokratskih postupaka, terora koji su prakticirali od tridesetih godina 20. stoljeća do 1995. Matica poziva Sabor da usvoji odluku o imenovanju strukovnoga tijela, čija bi zadaća bila istraživanje zločina komunističkog terora i prikupljanje dokumentacije o njemu.

Ističe kako bi taj posao trebalo prepustiti znanstvenicima te da bi iz njega trebalo posve isključiti politiku. Matica smatra kako bi u Državnom proračunu trebalo osigurati sredstva, potaknuti pravosudne institucije da na temelju podataka pokrenu i dovrše istrage nad odgovornima za komunističke zločine i potaknuti Vladu da podupre zahtjev za uvođenje europske zabrane negiranja komunističkih zločina.

Poziv na sastavljanje službenog popisa žrtava komunizma

Poziva Sabor da od Vlade zatraži sastavljanje službenoga popis žrtava komunizma, izradbu programa educiranja hrvatske javnosti o zločinima komunizma i osnivanje Hrvatskoga muzeja žrtava komunizma. Sabor bi, kako se navodi, trebao pozvati sve koji su surađivali s tajnim službama komunističkoga režima ili sudjelovali u pripremanju i izvršenju komunističkih zločina da se povuku s javnih funkcija te odlučno poduprijeti one koji se bore za istinu o komunističkim zločinima.

'Ne možemo se oteti dojmu da je Republika Hrvatska dosad bila jedna od najtvrdokornijih europskih država kada je riječ o zaštiti interesa komunističke nomenklature i dugogodišnjem prigušivanju istine', stoji u pismu Matice hrvatske upućenu Hrvatskom saboru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene