Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Olujić: 'Dokazat ćemo da je general Norac nevin'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitanjem dokumentacije na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, hrvatskim generalima optuženima za ratni zločin u akciji Medački džep 1993.

Riječ je uglavnom o zapovijedima i izvješćima vezanima uz oslobodilačku akciju Medački džep tijekom koje su, prema optužnici koju je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda, Norac i Ademi odgovorni za zločine nad civilima te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medački džep: Zaštićeni svjedoci govore o ubojstvima civila Slika nije dostupna 'Akcijom Medački džep zapovijedao je Domazet'

Norac se u optužnici, koja ih tereti po zapovjednoj odgovornosti, navodi kao zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, a Ademi kao vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja u Gospiću.

Za razliku od jučerašnje rasprave kada je Norčeva obrana posumnjala u autentičnost dokumenta u kojem je Norac naveden kao zapovjednik tzv. Sektora 1, danas niti jedan od pročitanih dokumenata nije bio sporan.

'Rasprava samo na prvi pogled izgleda monotono, ali radi se o dokumentaciji koja nedvojbeno ukazuje na ratno okružje u kojemu se Hrvatska nalazila', kazao je jedan od Norčevih odvjetnika Željko Olujić.

Ponovno je odbacio tvrdnje Ademijevih odvjetnika da svojim istupima pokušavaju prebaciti krivnju. 

'Mi nikoga ne optužujemo. Linija obrane generala Norca jest da se zločini u zoni njegove odgovornosti nisu desili, a eventualno se radi o kolateralnim žrtvama. Prema tome mi ne možemo prebacivati odgovornost jer unaprijed govorimo da nismo krivi', rekao je Olujić.

Dodao je i da se Ademijevi odvjetnici stavljaju u ulogu tužitelja, jer smatraju da kaznena odgovornost postoji. 

'Dokazat ćemo da je general Norac nevin za sve što mu se stavlja na teret', kaže Olujić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene