Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je tek početak'

Okrugli stol u Ukrajini: Zapad želi vjerovati u 'nacionalni dalog'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravu će moderirati bivši njemački diplomat Wolfgang Ischinger a na dnevnom redu će biti decentralizacija i borba s korupcijom.

Zapadne zemlje žele vjerovati u 'nacionalni dijalog' koji će u srijedu organizirati vlada u Kijevu, usprkos sukobima na istoku Ukrajine u kojima je u utorak poginulo sedam osoba i, najvjerojatnije, odsutnosti proruskih separatista na tim pregovorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Summit EU-Azija Merkel i Putin sastat će se u Milanu Slika nije dostupna Lavrov vs. Jacenjuk 'Samo 'bolesni um' može tako što 'izmisliti i prodati javnosti''

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u utorak da 'okrugli stolovi' koji će se ubuduće održati u Ukrajini moraju biti što širi i što sveobuhvatniji, ali da nasilju nema mjesta u toj zemlji.

VIDEO Evo što o Ukrajini otkrivaju slike iz svemira

'Mislim da okrugli stolovi pružaju dobru mogućnost' da se pokuša pronaći rješenje za eksplozivno stanje u Ukrajini kojoj prijeti komadanje, rekla je kancelarka na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Okrugli stol za koji još nije sigurno kako će izgledati, predviđen je za srijedu poslije podne. Kako navodi Kijev, na njemu će sudjelovati ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, tri bivša ukrajinska predsjednika, sadašnji kandidati na predsjedničkim izborima raspisanim za 25. svibnja te regionalni zastupnici i čelnici. Separatistički vođe na istoku koje Kijev naziva teroristima, nisu, čini se, pozvani, usprkos opetovanim pozivima Moskve u tom smislu.

Raspravu će moderirati bivši njemački diplomat Wolfgang Ischinger a na dnevnom redu će biti decentralizacija i borba s korupcijom. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier koji je u utorak boravio u posjetu Kijevu i Odesi izjavio je da je to 'tek početak'.

Ukrajina: U zasjedi ubijeno šest vojnika na istoku zemlje

Trenutačni diplomatski napori su 'težak pothvat', priznao je diplomat koji je već triput dolazio u Ukrajinu. 'Nisu svi spremni na dijalog, (neki) su skloni nasilju', priznao je.

Europljani i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) trude se već danima obnoviti dijalog dok Ukrajini prijeti novo odcjepljenje nakon referenduma o neovisnosti održanog u nedjelju na istoku zemlje.

No obnova dijaloga čini se još težom pošto je u utorak poslijepodne objavljena informacija o nasilnoj smrti sedmorice ukrajinskih vojnika blizu Krematorska, u okolici Donjecka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene