Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pelješki most, oko kojeg se već danima vodi polemika treba li ga Hrvatska graditi u doba krize ili ne, ponovno je podigao buru.


Manje poznati nizozemski fond kupio je pet milijuna kvadrata kamenjara oko spornog mosta i platio ga 40 milijuna eura. Je li riječ o dobroj investiciji ili mutnim poslovima? Pet milijuna kvadrata kamenja i drače u blizini Pelješkog mosta tajanstveni nizozemski fond platio je 40 milijuna eura. Parcele nisu u građevinskoj zoni, nalaze se u općini Duba Stonska, od mora su udaljene oko 350 metara. Za taj dio poluotoka Pelješca još nema ni urbanističkog plana.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Most mora koštati točno koliko stoji u troškovniku' Slika nije dostupna Mesić se 'boji' izgradnje Pelješkog mosta

No, tu će se, tvrdi predstavnik fonda iz Slovenije, graditi ekskluzivni apartmanski kompleks s luksuznim hotelom. 'Za tu smo se lokaciju odlučili zbog ljepote, lokacije i mira. I zato što smatramo kako ćemo svojim argumentima lako uspjeti u nekom razdoblju uvjeriti Dubrovnik i županiju da tu našu lokaciju unesu u urbanistički plan', objašnjava Matjaž Prinčić, predstavnik Emac Illyrian Land fonda.

>> 'Očito da tamo nitko ne misli uzgajati sećernu trsku'

'Nema tu ni slovenske ni hrvatske politike'

Kako je gradnja mosta pokrenuta upravo kad i kupnja golemih parcela na Pelješcu pojavile su se različite glasine da su u sve umiješani određeni hrvatski i slovenski politički lobiji. Takve glasine došle su i do predsjednika Mesića. Cijeli slučaj treba ispitati policija i porezna služba te utvrditi, smatra predsjednik, ima li nezakonitosti. 'Oko kupnje ovih lokacija na Pelješcu nije upletena politika. Niti slovenska niti hrvatska', dodaje Prinčić.

Bez komentara

Nitko od ministara nije želio dati komentar. No, preko glasnogovornika poručuju kako s tim nemaju nikakve veze. A svi oni koji sumnjaju na mutne poslove, kažu, neka prijave nadležnim tijelima. Ipak, jedno je sigurno. Bez mosta i nove cestovne infrastrukture ni luksuzni kompleks nema budućnosti. A sve dok Sanaderova Vlada Pelješki most vodi kao svoj prioritet i biznis s kupnjom drače ima perspektivu.