Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Oko 40 posto žena smatra da su u neravnopravnom položaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 40 posto žena smatra da je u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Odbora žena 'Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi' Sindnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta, koje je predstavljeno danas u povodu Međunarodnog dana žena.

U istraživanju je sudjelovalo 1945 žena, a zanimljivo je da se svega 16 posto žena izjasnilo da se subjektivno osjeća ravnopravno muškarcima. Jedna od autorica istraživanja Marina Ajduković posebno zanimljivim drži podatak prema kojem se žene osjećaju bolje ako im je žena šef.

Pročitajte i ovo Jadranka Stigma menopauze Mnoge žene trpe u tišini, neke su odlučile progovoriti: "Kad vas to iz nožnog palca udari u lice, diže se iz mrtvih" Sanja Sarnavka, osnivačica Zaklade Solidarna Za Dnevnik Nove TV Sanja Sarnavka: "Hrvatska je treća zemlja u Europi po broju femicida, a patrijarhat se vraća na velika vrata"

Ispitivanje o prisutnosti spolnog uznemiravanja pokazalo je da je gotovo 23 posto žena izloženo povremeno ili trenutno različitim oblicima spolnog uznemiravanja, koji mogu biti verbalni, ali i u obliku neprimjerenog dodirivanja, no najveći dio njih to nastoji tolerirati ili se povući. Mi nemamo mehanizme kroz koje žene mogu realizirati neka svoja prava, ustvrdila je Ajduković. Dodala je kako je Hrvatska donijela niz dokumenata vezanih uz promicanje ravnopravnosti spolova ali je važno da se ti mehanizmi negdje razrade.

Najveći broj sudionica (65 posto) smatra da uvjeti napredovanja za muškarce i žene nisu jednaki i da se na tome još treba poraditi. Zanimljivo je i da gotovo 42 posto žena smatra da i muškarce i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova.

Jedan od autora istraživanja Siniša Kuhar ustvrdio je da se istraživanje radilo u situaciji u kojoj se ne zna ne samo broj žena u državnoj upravi, već ni koliko ima državnih službenika i namještenika. Kada je riječ o plaćama žena i muškaraca u državnoj upravi, tu nema neravnopravnosti, rekao je Kuhar dodajući međutim da je diskutabilno mogu li žene dosegnuti najviša rukovodeća mjesta.

Zanimljiva je situacija da su u nekim državnim tijelima, koja su pretežno 'feminizirana', na čelu muškarci, pa tako su muškarci, primjerice, u Središnjem državnom uredu za upravu i državni tajnik i njegov zamjenik za lokalnu samoupravu, a slično je i u drugim ministarstvima, ističe Kuhar.

HUS: žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava

Koordinacija žena Hrvatske udruge sindikata s današnje je konferencije za novinare, u povodu Međunarodnog dana žena, poručila kako žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava.

U posebno su lošem položaju žene u trgovini, jer ih se maksimalno iskorištava, a minimalno plaća ustvrdila je predsjednica Sindikata radnika Name Dragica Petrinjak dodajući kako većina njih, ne poznajući svoja prava, trpi 'torturu' poslodavca kako bi sačuvala radno mjesto.

Po njezinim tvrdnjama, u većini trgovina žene su zaposlene na maksimalno šest mjeseci, pa su u stalnom strahu za radno mjesto. Žalosno je da je čak i u onim tvrtkama gdje su radnice imale ugovor na neodređeno vrijeme, poslodavcima dopušteno da ga raskinu i preinače na određeno vrijeme, rekla je Petrinjak navodeći za primjer 'Pitarello'.

Među nezaposlenima više od 30 posto su mladi, a među njima je čak 60 posto žena istaknula je koordinatorica mladih HUS-a Gordana Ilakovac. Prilikom zapošljavanja mlade su žene izložene pritiscima i pitanjima o planiranju trudnoće i obitelji, a u praksi smo imali čak i slučajeva da je žena prekidala trudnoću samo kako bi sačuvala radno mjesto, rekla je Ilakovac. Kao poseban problem istaknute su žene koje rade u kladionicama. One, kako je rečeno, jednom tjedno same nose novce u banke i trezore, bez ikakve zaštite.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene