Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paradoksalna situacija

VIDEO Državnoj tvornici račun blokirala državna banka: 1600 radnika strepi za plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petrokemiji je blokiran račun.

Oko 1.600 radnika kutinske Petrokemije strepi za svoje plaće i to zbog paradoksalne situacije. Državnoj tvornici račun je blokirala državna Hrvatska poštanska banka zbog duga od 16 milijuna kuna. Radnici sada prijete - blokadom isporuke gnojiva.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Radnicima Petrokemije plaće se ne mogu isplatiti. Državnoj tvornici gnojiva račun je blokirala državna banka.

'To nije normalno, umjesto da pomažu kompletno, privredu, poljoprivredu, oni to rastepaju', rekao nam je radnik Petrokemije Ivan Valešić.

'Normalno da strahujemo, kako ne bi strahovali, plaće su nam osnov života. Što ćemo ako nema plaće, što ćemo? Obitelj treba hraniti', kaže radnik Marijan Stakor.

Problem i za proračun Kutine

Radnici prijete blokadom isporuke umjetnog gnojiva ako se račun u ponedjeljak ne odblokira.

'I nadamo se da će se to dogoditi, u slučaju da se ne dogodi, onda smo donijeli treću odluku svjesni svih posljedica koju ona može izazvati, a to je da spriječimo izlazak mineralnih gnojiva za hrvatske kupce', objašnjava Željko Klaus iz Stožera za obranu Petrokemije.

Neisplata plaća problem je i za proračun Grada Kutine.

'Želimo da Vlada i vlasnici Petrokemije stvore uvjete da Petrokemija, normalno nastavi raditi, da održi proizvodnju i da održe radna mjesta', kaže gradonačelnik Kutine Andrija Rudić

Situaciji da jedna državna tvrtka blokira drugu čudi se i ministar gospodarstva.

Bivši direktor Petrokemije osumnjičen da je oštetio tvrtku za 1,5 milijuna kuna

'Takav postupak čudi još više jer se događa u trenutku kada Vlada provodi proces restrukturiranja i privatizacije strateški važne Petrokemije i ulaže velike napore kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta', poručio je Ivan Vrdoljak.

Iz Poštanske banke poručuju blokada Petrokemije bila je nužna.

'Potraživanje proizlazi iz jamstva za tvrtku koja ulazi u predstečajnu nagodbu te bi naša naplata bez ove mjere bila više nego upitna. Žao nam je što je do blokade došlo, ali Banka nema prostora za daljnje odgađanje', objasnili su iz HPB-a.

Veliki problemi

Petrokemijin račun blokiran je jer je državna tvornica jamac za kredit od 16 milijuna kuna privatnoj tvrtki zagorskog tajkuna Božidara Gorupa čije se poslovno carstvo urušava. Gorupu, koji je osim za kredit, Petrokemiji ostao dužan i za robu prije mjesec i pol izgubio se svaki trag.

Pitali smo političare: Što biste napravili da ne primite plaću četiri mjeseca?

Kutinska Petrokemija jedna je od posljednjih velikih industrija u Hrvatskoj no njezini problemi su veliki. Samo u prošloj godini stvoren je gubitak od 360 milijuna kuna. Država se probala riješiti gubitaša pronalaskom strateškog partnera no nije uspjela, a sada se planira novi krug privatizacije.

Interes za spašavanje Petrokemije, doznajemo, imaju INA i Prvo plinarsko društvo - dobavljači plina kutinske tvornice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene