Prvi put u hrvatskom pravosuđu pred Vrhovnim sudom našlo se pitanje oglednog postupka ili presedana.

Galerija


Najviši sud u zemlji tako će uskoro donijeti presudu koja se tiče konverzije kredita iz švicarskog franka u euro, a morat će je se pridržavati svi sudovi. Mogu li korisnici kredita u švicarcima, koji su ga konvertirali u kredite u eurima, od banaka tražiti povrat preplaćenih kamata u vremenu do konverzije kredita? Neki sudovi kažu da, neki ne.

Vezani članci Tomislav Ćorić - 1 Tomislav Ćorić: "Obvezali smo se da će svaki kreditni zahtjev biti riješen u roku od dva mjeseca" Slika nije dostupna Lalovac najavio kazne bankama

Jedinstven stav sada će zauzeti Vrhovni sud, budući da zakon od rujna ove godine dopušta nešto što se zove ogledni postupak. Drugim riječima, što kaže Vrhovni sud, toga se moraju pridržavati nižestupanjski sudovi. Nešto poput presedana.

Odvjetnica Marina Cvitko Tomić ovo je objasnila riječima: "Ako Vrhovni sud zauzme pravni stav da je konverzija nevaljana, time svi potrošači konvertiranih kredita imaju jasno pravno stajalište Vrhovnog suda, odlučeno je materijalno pravno pitanje". Cvitko Tomić prikupila je 20 sličnih slučajeva na Općinskom sudu u Pazinu i sve uputila u proceduru. Odluka Vrhovnog suda trebala bi uslijediti najkasnije kroz tri mjeseca.

U Udruzi Franak zadovoljni

U Udruzi Franak su zadovoljni. "Sudovi će morati pozvati se na tu odluku i zato jesu trenutno obustavljeni predmeti. Konverzija je ustvari posljedica te valutne klauzule u švicarskom franku, prema tome ako je sama valutna klauzula ništetna i sve njene posljedice bi trebale biti ništetne", objasnio je Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak.

Nada se tome i Iva Tadić, koja je prije nekoliko godina zatražila konverziju svog kredita u švicarcima. Jedna je od 30 tisuća onih koji su tužili banke za povrat preplaćenog tečaja i kamate. "To je bilo sve nezakonito i neutemeljeno i pravda treba doći na vidjelo. Bilo bi odlično da se zauzme isti stav i da se prema svima koji će krenuti u taj postupak tako postupa, jednako", smatra Tadić.

Za komentar smo tražili i Hrvatsku udrugu banaka. Dok Vrhovni sud ne donese odluku, kažu, ostaju bez komentara. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr