Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nexus Private Equity Partneri oglasio se priopćenjem kojim pravda svoje pozajmice Agrokoru te tvrdi da je sve rađeno transparentno i po svim zakonskim propisima te da je Agrokor skrivao probleme.


Društvo za upravljanje Nexus Private Equity Partneri poručuje da osjećaju odgovornost prema građanima, pa su potaknuti pojedinim "neutemeljenim, senzacionalističkim izjavama i zaključcima" odlučili objaviti priopćenje s "točnim i potpunim informacijama". 

Vezani članci Brodogradilište Brodosplita - 4 Nova financijska injekcija za splitski škver: HBOR odobrio Brodosplitu 250 milijuna kuna kredita Slika nije dostupna Financiranje Agrokora državnim novcem: "Regulatori bi trebali vidjeti što se tu dogodilo"

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Prvenstveno, Nexus Private Equity Partneri kao društvo za upravljanje, fondovi Nexus FGS i Nexus FGS II, i društva Nexus ulaganje d.o.o. te KHA četiri d.o.o. kao ulaganja fondova različite su pravne osobe i na njih se primjenjuju različiti pravni okviri. Nijedna od navedenih pravnih osoba ni u kojem trenutku nije prekršila zakon niti su poslovne odluke na razini trgovačkog društva iz portfelja fonda u ingerenciji ulagatelja (primjerice HBOR-a). Dodatno, radi se o subjektima koji uspješno posluju i sporne bi se pozajmice prije Zakona o izvanrednoj upravi smatrale dobrim poslovnim potezom.

Nexus ulaganje d.o.o. je u periodu od kolovoza do listopada 2016. iz vlastitih sredstava odobrilo kratkoročne pozajmice društvu Agrokor d.d. Kako je u rujnu 2016. Nexus ulaganje u društvo Zagreb-Montaža uložilo ukupno oko 38 milijuna kuna, navedena sredstva su u tom trenutku predstavljala višak likvidnosti te je odobravanje navedenih kratkoročnih pozajmica Agrokoru, uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja (višestruko vrjednije od iznosa pozajmica) za svrhu imalo isključivo generiranje financijskog povrata na trenutno neangažirana sredstva. Dakle, navedena kratkoročna pozajmica je predstavljala klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti.

U tom trenutku, a nakon provedene analize na temelju dostupnih podataka, nije postojalo apsolutno ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora. Uzimajući u obzir činjenicu da Agrokor nije u ugovorenom roku u cijelosti izvršio povrat pozajmica, naplata pozajmica (i pripadajuće kamate) trebala se provesti iz instrumenata osiguranja, dakle, radilo se o klasičnoj cesiji potraživanja i naplati istog, međutim taj je postupak trenutno zaustavljen zbog primjene Zakona o izvanrednoj upravi.

Navedene pozajmice napravljene su transparentno, iskazane u poslovnim knjigama društva Nexus ulaganje, i u skladu sa svim relevantnim zakonskim propisima i procedurama, kako što se tiče društva Nexus ulaganje, tako i što se tiče fonda Nexus FGS (Zakon o trgovačkim društvima, Zakon o alternativnim investicijskim fondovima i Pravilima Fonda).

Što se tiče pozajmica društva KHA četiri d.o.o., koje se nalazi u vlasništvu fonda Nexus FGS II (50%), te stranog društva Karisma Resorts International (25%) i Agrokor d.d. (25%), navedeno društvo odobrilo je u drugoj polovici 2016. kratkoročne pozajmice Agrokoru.

Pozajmica odobrena Agrokoru odobrena je iz sredstava koja su u KHA četiri d.o.o. uložili Agrokor i Karisma Resorts International te je predstavljala višak likvidnosti do početka građenja novog resorta na lokaciji Hotela Plat (građevinske dozvole za projekt očekuju se u četvrtom kvartalu 2017.). Kratkoročne pozajmice odobrene su Agrokoru uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja, uz suglasnost svih suvlasnika društva KHA četiri, s isključivim ciljem generiranja financijskog povrata na trenutno neangažirana sredstva.

Kao i u prvom slučaju, u tom trenutku, nakon provedene analize, nije postojalo ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora. Postupak naplate pozajmice iz instrumenata osiguranja trenutno je zaustavljen, također zbog primjene Zakona o izvanrednoj upravi. Navedene pozajmice napravljene su transparentno, iskazane u poslovnim knjigama društva KHA četiri, i u skladu sa svim relevantnim zakonskim propisima i procedurama, kako što se tiče društva KHA četiri, tako i što se tiče fonda Nexus FGS II (Zakon o trgovačkim društvima, Zakon o alternativnim investicijskim fondovima i Pravilima Fonda).

Zaključno, iz svega navedenog jasno je da je poslovanje Nexus Private Equity Partnera, fonda Nexus FGS i društava Nexus ulaganje d.o.o. i KHA četiri d.o.o. u potpunosti transparentno te smo medijima na upite odgovarali konkretno i detaljno te u svako doba stojimo na raspolaganju svim nadležnim institucijama.

Isto tako, Nexus Private Equity Partneri su u posljednjih šest godina kroz ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II direktno utjecali na očuvanje više od 2500 radnih mjesta te otvaranje više od 600 novih radnih mjesta, dok sva društva iz portfelja navedenih fondova zajedno generiraju prihode od više od HRK 2 milijarde, od čega više od 60% na inozemnim tržištima. Neutemeljene optužbe na račun navedenih pravnih osoba predstavljaju potencijalno veliku štetu njihovom poslovanju, kao i onom povezanih subjekata, a time i Republike Hrvatske te zbog toga pozivamo sve dionike javnog prostora da se suzdrže od netočnih izjava i krivih zaključaka".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju