Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto nitko ne reagira?

VIDEO Ekipa Nove TV nazvala Hrvate koji putem oglasa prodaju organe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internetske stranice posljednje su vrijeme pune oglasa očajnih Hrvata u kojima prodaju vlastite organe. Neke od brojeva nazvala je i Ekipa Dnevnika Nove TV.

'Prodajem svoj bubreg, početna cijena 5.000 eura', 'Prodajem bubreg, 19 godina, nepušač, 40.000 eura'- ovo su samo neki od oglasa koji pune internetske stranice u posljednje vrijeme.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Ekipa Dnevnika Nove TV nekoliko je njih nazvala: 'Koliko je teška situacija kada prodajete bubreg? Nemam od čega živjeti, nemam struje ni plina', kazao je.

Fenomen prodaje organa prisutan je posljednjih 20 godina i ovakvi oglasi ponavljaju se svako malo. Ilegalnih transplantacija u Hrvatskoj nema, obično je riječ o radnjama koje se odvijaju na teritoriju susjednih zemalja gdje trgovina organima cvate.

>>
Mladić (21): 'Prodajem bubreg za 50.000 eura zbog teške financijske situacije'

'U nekakvim čudnim i prljavim stanovima gdje se to obavlja ili nakon obavljene vađenja bubrega prebace u kadama koje su pune leda jer led sprječava ili zaustavlja krvarenje', kazala je Lovorka Marinović, nezavisna međunarodna konzultantica.

Siva je to zona podzemlja u kojoj vam se može i dogoditi bilo što, a da nitko ne odgovara, upozoravaju u udruzi Transplant. 'Treba im pojasniti da nikada neće doći u normalnu bolnicu i u normalne uvjete gdje će imati normalan tretman, sve se odvija u kriminalnoj sivoj zoni', kazala je Mirela Pandžić, predsjednica udruge Transplant.

Našim sugovornicima objasnili smo da se ovakve stvari i kažnjavaju. I to od 70.000 do 100.000 kuna, ali i da je to radnja iznimno opasna po zdravlje. 'Meni je jako diskutabilno što sustav ne reagira kada dobije takve napise', kazala je Pandžić.

I dok policija samo poručuje kako nisu dobili nikakvu prijavu, struka apelira, unatoč besparici i beznađu, ljudi koji prodaju svoje organe često upadnu u lanac organiziranog kriminala iz kojeg izađu bez bubrega, bez obećavane zarade, na kraju i bez života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene