Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantan trend u Hrvatskoj

Mladić (21): 'Prodajem bubreg za 50.000 eura zbog teške financijske situacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očajna vremena zahtijevaju očajničke poteze. Tome svjedoči i niz oglasa po brojnim web stranicama osoba koje zbog teške materijalne situacije za novac prodaju vlastite bubrege.

'Imam 21 godinu, zdrav sam u potpunosti, ne pijem, ne pušim, sportaš, prodajem bubreg zbog jako teške situacije u obitelji, cijena po dogovoru', ili 'Hitno prodajem bubreg zbog dugova, 50 000€ , muškarac 50 godina zdrav, svake godine uredan liječnički pregled zbog posla koji radim, krvna grupa B+', samo su neki od oglasa koji stoji na internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Bojan Jelaković - 1 UOČENE NEPRAVILNOSTI Pročelnik Zavoda za transplantaciju u KBC-u Zagreb: "To je očit pokušaj bacanja ljage na nešto u čemu je Hrvatska svjetski šampion"

Cijene bubrega kreću se od 40.000-100.000 eura, a neki ponuditelji nude i opciju licitacije te cijenu po dogovoru.

>> Skandalozno: Mijenjali podatke u kartonima kako bi prije dobili donirane organe

Prodavatelji upite dobivaju i iz inozemstva, pa se netko iz Londona javio jednom muškarcu i napisao kako je voljan platiti bubreg za njemu blisku osobu koja je teško bolesna te kako je spreman doći i u Hrvatsku ne bi li se sve dogovorili. Ta osoba sasvim očito nije upoznata s hrvatskim zakonodavstvom prema kojem je strogo zabranjeno prodavati ili kupiti organe.

Za uzete dijelove ljudskoga tijela zabranjeno je davati, odnosno primati bilo kakvu novčanu naknadu te ostvarivati drugu materijalnu korist. (Članak 5. Zakon o uvjetima za uzimanje i presađivanje dijelova ljudskog tijela)

Ako osoba oglašava potrebu ili dostupnost dijela ljudskog tijela radi ponude ili traženja novčane naknade, odnosno druge materijalne koristi, predviđena kazna je od 70.000-100.000 kuna.

Među oglasima ima i onih koji traže bubreg za sebe ili za svoje bližnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene