Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doba pametnih kartica

Stiže nam sustav zaštićeniji od bankarskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papirnati zdravstveni kartoni odlaze u prošlost i zamijenit će ih e-kartoni. Svi podaci o pacijentu bit će na takozvanoj pametnoj kartici.

Dođe li pacijent na Hitnu, ne mora liječniku objašnjavati ima li kakve alergije, koje lijekove koristi i slično, liječnik će sve to moći vidjeti na e-kartonu i na taj način ubrzati liječnje. Papirnati zdravstveni kartoni odlaze u prošlost.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Svi podaci o pacijentu nalazit će se na pametnoj kartici. Što omogućava liječniku da podatke u tren oka može vidjeti na računalu.

ISKRIVLJENA SLIKA MLADIH Svaki četvrti sedmaš misli da ima višak kilograma, a 12 posto ih je na dijeti

'Možda ne bih sam zapamtio koje sam imao simptome i to, a ovako će on na jednom mjestu moći vidjeti sve o meni i bolje me liječiti', rekao je Filip kojem se uvođenje pametnih kartica čini kao odlično rješenje. U prvoj fazi pilot projekta, e-karton će se testirati na tisuću pacijenata.

'U njemu će se vidjeti točno koje uputnice, odnosno, koje pretrage je pacijent napravio, koje su njegove kronične dijagnoze, od kojih akutnih bolesti eventualno boluje, koje lijekove troši', objasnila je dr. Marina Lendrer.

Manje posla za liječnike, a velika korist, kažu u HZZO-u, pacijentima.

'Liječnik više ništa ne mora pitati pacijenta, pacijent više ne mora nositi nikakve papire, nego uz e-uputnicu, koja se već tamo nalazi, pacijent dobiva punu zdravstvenu zaštitu temeljem podataka koje su razmijenili bolnički specijalist i primarni liječnik', napominje ravnateljica HZZO-a, Tatjana Prenđa Trupec.

Ako pacijent pristane, bolnički liječnik će moći putem pametne kartice vidjeti njegove podatke. Iz HZZO-a i Ministarstva zdravlja poručuju kako je sigurnost podataka pacijenata na najvišoj razini, pa nema razloga za brigu.

'On poštiva sve međunarodne norme sigurnosti podataka. Puno je više zaštićeniji od bankarskog sustava', rekao je ministar zdravlja, Siniša Varga.

Tijekom testiranja točno će se odrediti tko što smije gledati i unositi od podataka. Testiranje e-kartona počinje u rujnu i za sada, samo u karlovačkoj županiji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene