Ionako tanke novčanike Hrvata uskoro bi mogao opteretiti još jedan namet - odvoz kućnog otpada. Od 1. studenog mijenja se način naplate i odvoza komunalnog otpada, pa se očekuje i rast cijene odvoza.


Razvrstavanje kućnog otpada već je trebalo zaživjeti u praksi. Stoga odvojeno prikupljanje otpada za nešto više od dva tjedna postaje obvezno. Od prvog studenog ispred svake kuće i zgrade morat će biti postavljena po tri spremnika - za miješani, biorazgradivi i recikliabilni otpad. Njegov odvoz naplaćivat će se po količini. U kućama točno onoliko koliko se potroši, a u zgradama po ukupnoj količini podijeljenoj s brojem članova kućanstva.

Vezani članci Kontejner pun odbačenog kruha kojemu je istekao rok trajanja 01 Bacili veliku količinu zapakiranog kruha u kontejner: ''Mogli su ga prije isteka trajanja dati u socijalnu samoposlugu ili pučku kuhinju'' Otpad, ilustracija - 4 Novi udar na džepove građana, zbog otpada najavljene kazne: "To tako neće ići, odnosno to će koštati"

"Nova obaveza nosi nove cijene i svakako da će jednim dijelom to snositi građani", rekao je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova.

''Prve kalkulacije u pilot projektu koji radimo pokazuju da će nekim građanima računi biti i manji nego što su bili do sada. Neki će možda biti malo veći - nekoliko kuna", rekao je Miroslav Delić, direktor Čistoće Split.

Gradovi i općine imat će priliku subvencionirati svoja komunalna poduzeća kako građanima ne bi poskupio odvoz smeća. Rijeka, koja je prije nekoliko dana udvostručila cijenu odvoza zbog novog sustava zbrinjavanja u centru za gospodarenje otpadom, neće dopustiti još jedno poskupljenje.

"Čistoća dio toga odrađuje već i sada, ali to naravno neće imat za posljedicu povećanje cijena", rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

No postavlja se pitanje - kako će se naplaćivati odvoz razvrstanog otpada onima koji nemaju ni priliku za razvrstavanje? Nedostatak spremnika i zelenih otoka zapravo je najveći hrvatski problem kada pričamo o otpadu. Građani jednostavno nemaju kamo odvajati otpad, a tome u prilog govori i činjenica da je samo četvrtina ukupnog komunalnog otpada u Hrvatskoj - razvrstana.

"Nemamo infrastrukturu za primarno odvajanje koju bi trebali, odnosno na niskoj je razini - tu trebamo jako puno raditi. I ono što je ključni problem - nismo osigurali nakon primarnog odvajanja kad odvojeno sakupimo različite vrste otpada kuda ćemo s njima", rekla je Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

Prema europskoj direktivi za koju znamo još od 2013., gradovi i općine bili su dužni svima osigurati uvjete za odvajanje otpada. U suprotnom njegov odvoz neće moći ni naplaćivati. No zato će morati plaćati - financijske kazne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr