Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odvjetništvo traži provjeru prodaje KIM-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je od nadležnih tijela da provjere dokumentacije vezane uz prodaju Karlovačke industrije mlijeka (KIM), nakon što su neki mediji ukazali na moguće nepravilnosti prilikom prodaje te tvrtke.

Odvjetništvo je najavilo da će nakon primitka zatraženih izvješća odlučiti o poduzimanju daljnjih radnji. 

Pročitajte i ovo Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke" Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju

>> Vlada prodala KIM lošijem ponuđaču?

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju 2. kolovoza je za novog vlasnika 66,96 posto KIM-a odabrao tvrtku Chemoderm iz Duge Rese, čiji je vlasnik Ivan Šimić.

Protiv te odluke glasovao je predstavnik sindikata u Upravnom odboru, dok su za bili predstavnici Vlade u Upravnom odboru.

Predstavnik sindikata Ozren Matijašević izjavio je tada da je
"skeptičan" prema činjenici da Chemoderm u ponudi navodi kako će uz nekretnine zalagati i dionice KIM-a kako bi osigurao sredstva za najavljenih 44 milijuna kuna ulaganja kroz dokapitalizaciju.

Nakon odluke HFP-a o prodaji KIM-a Chemodermu oglasila se tvrtka Danube Foods Group iz Nizozemske, također ponuđač za kupnju, tvrdeći da su oni dali najbolju ponudu.

Sanader: Ne dolazi u obzir da se za KIM jamči dionicama te tvrtke

Premijer Ivo Sanader rekao je da ne dolazi u obzir da netko Karlovačku industriju mlijeka (KIM) kupi kreditom uz jamstvo dionica te tvrtke.

"Ako je Chemoderm kao jamstvo dao dionice KIM-a, onda nema šanse", rekao je Sanader novinarima na otvorenju garaže u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Zamoljen za komentar tog slučaja, Sanader je rekao da očekuje izvješće, ustvrdivši da ne dolazi u obzir ono što navode današnji mediji da "netko jamči dionicama KIM-a".

"To je praksa 90-tih koju smo odbacili pa će taj koji je dobio (KIM) donijeti bankovno jamstvo ili nema ništa od posla", rekao je Sanader.

Sindikalac Ozren Matijašević izjavio je tada da je "skeptičan" prema činjenici da Chemoderm u ponudi navodi kako će uz nekretnine zalagati i dionice KIM-a kako bi osigurao sredstva za najavljenih 44 milijuna kuna ulaganja kroz dokapitalizaciju.

SDP traži poništenje prodaje KIM-a

Čelnici SDP-a zatražili su poništenje odluke o prodaji KIM-a ocijenivši da je riječ o zakonski upitnoj i po gospodarstvo štetnoj odluci, te najavili da će zbog takve privatizacije na prvoj jesenskoj saborskoj sjednici zatražiti političku odgovornost potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

"Smatramo da se ovdje radi o političkoj trgovini iza koje ponovno stoje isti glavni likovi - potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar gospodarstva Branko Vukelić", rekla je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, na konferenciji za novinare.

Upozorila je da je KIM prodan tvrtci "Chemoderm", s jednim
zaposlenim, bez boniteta, razvijenog tržišta i kapitala, koja se nikad nije bavila prehrambenom industrijom.

Kazala je i da je vlasnik te tvrtke Ivan Šimić jučer javno zahvalio
ministru Vukeliću na svesrdnoj pomoći pri kupnji KIM-a.

"Ponovno se spominju imena Vukelića i Polančeca i njihovo zalaganje za ovakvu sramotnu privatizaciju", rekla je Opačić, upitavši se "nisu li ta dvojica znala i za sve rabote u HFP-u otkrivene u akciji Maestro".

Zatražila je da se ugovor o prodaji KIM-a ne provede, te da HFP za KIM pokuša pronaći kvalitetnog kupca, koji će u karlovačku mljekaru uložiti nužan svježi kapital.

Predsjednik karlovačke organizacije SDP-a Dario Janković upozorio je da je KIM prodan nakon što je "Chemoderm" u natječajnom postupku izmijenio cijenu te dinamiku i strukturu ulaganja, što je, upozorava Janković, protuzakonito.

Podsjetio je da je KIM 90-ih već bio kupljen kreditom za koji su
založena tvrtka i njezina imovina, što je ga je značajno unazadilo.

"Kako će novi kupac iz ovako ižmikane tvrtke ulagati u njezinu
budućnost", upitao je Janković, upozoravajući da KIM nema vremena čekati, te da mu je za izlazak iz krize nužan svježi kapital.

Zamoljen da komentira neslužbene informacije da je ponuda nizozemske tvrtke Danube Foods odbačena jer je u vlasništvu fonda "Salford", iza kojega stoji i "sumnjivi kapital" iz Srbije, predsjednik SDP-ova izbornog stožera Slavko Linić kazao je da "onoga trenutka kad naše tvrtke postaju vlasnici u Srbiji, moramo biti svjesni da nema ograničenja ni za njihove tvrtke u Hrvatskoj".

"Na Vladi je da utvrdi je li taj kapital stvoren na tržištu, bez
sumnjivih radnji", rekao je Linić.

I Janković je kazao kako postoji bojazan dijela KIM-ovih kooperanata, zbog činjenice da je "Salford" uvozom jeftinog mlijeka iz Srbije ugrozio otkup u BiH, ali i naglasio da je riječ "samo o dijelu kooperanata".

Komentirajući činjenicu da karlovačko Općinsko državno odvjetništvo provjerava prodaju KIM-a, Linić je rekao kako očekuje da će premijer Ivo Sanader spasiti karlovačku mljekaru.

"Uvjereni smo da je Sanader svijestan da se KIM ne može prodati tvrtki bez novca, tržišta i znanja", rekao je.

DC traži poništenje prodaje KIM-a

Predsjednica DC-a, Vesna Škare-Ožbolt, zatražila je danas od premijera Ive Sanadera da žurno poništi odluku o prodaji Karlovačke industrije mlijeka (KIM), "zbog nezakonitosti same provedbe natječaja".

Škare-Ožbolt je u priopćenju ocijenila da je Vlada "nakon Maestra i otkrivenog kriminala u HFP-u, bila toliko drska da na krajnje sumnjiv način proda tvornicu mlijeka KIM nepoznatoj firmi Chemoderm s dva zaposlena i smiješno malom dobiti od dva milijuna kuna".

Ustvrdila je kako "svjedoci kažu da je prodaja KIM-a dogovorena između ministra gospodarstva Branka Vukelića i županijskog vijećnika i vlasnika firme Chemoderm Ivana Šimića, u čuvenoj gostionici Kristina".

"Zašto je KIM prodan tvrtki bez novca i poslovnog plana za razvoj mljekarske industrije", upitala je Škare-Ožbolt, ističući da KIM vrijedi više od 16 milijuna eura.

"Već je sada jasno da ova mala firma neće moći plaćati KIM. Sve će preuzeti Karlovačka banka, nakon čega će KIM propasti, nekretnine i ulozi bit će rasprodani malim privatnicima, partijskim poslušnicima Branka Vukelića, a o radnicima će brigu voditi Fond za zapošljavanje", smatra Škare-Ožbolt.

Premijera Ivu Sanadera je upitala je li KIM prodan zakonito i "tko će sada u zatvor".

'KIM prodati onom tko će pomoći da mljekara profunkcionira'

Predsjednik RH Stjepan Mesić zauzeo se danas da se Karlovačka industrija mlijeka (KIM) proda "onom tko će pomoći da mljekara profunkcionira", ocijenivši da "nije najbolje rješenje da se mljekara da onom tko se ne bavi mljekarstvom".

Zamoljen da komentira prodaju KIM-a tvrtki "Chemoderm", Mesić se, založio da se čitav slučaj istraži od početka, odnosno da nadležna tijela utvrde kuda je otišlo 40 milijuna maraka kredita kojim je Miroslav Kutle 90-ih opteretio KIM.

Ocijenio je i da "nije najbolje rješenje da se mljekara da nekom tko se ne bavi mljekarstvom", te se založio da se KIM proda "onom tko će pomoći da mljekara profunkcionira, da kooperanti dobiju dodatni motiv za proizvodnju mlijeka, te da se otvore nova radna mjesta".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene