Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik Florence Hartmann, bivše glasnogovornice Haškog tribunala, pozvao je u petak da ona odmah bude puštena na slobodu, a francuski filozof Bernard-Henry Levy nazvao je njezino uhićenje u Den Haagu izvrtanjem svih vrijednosti.


Florence Hartmann, koja je u četvrtak došla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću, privedena je pošto ju je ICTY ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi "Mir i kazna" objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću.

Vezani članci Slika nije dostupna Hartmann: Postupali su sa mnom strože nego s optuženima za zločine protiv čovječnosti Slika nije dostupna 'U pritvoru je izložena segregaciji, izolaciji i neprekidnom nadzoru'

"Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor", rekao je odvjetnik William Bourdon.

Bivša novinarka Le Mondea i glasnogovornica bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte, Hartmann je osuđena 2009. prvostupanjski, a 2011. pravomoćno za nepoštivanje suda. Kaznu od 7.000 eura odbila je platiti. ICTY je potom novčanu kaznu zamijenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, ali je francuske vlasti nisu htjele predati ICTY-ju.

"Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor", rekao je odvjetnik William Bourdon i uhićenje nazvao "arhaičnim" potezom kojemu "nema mjesta u pravosuđu koje bi trebalo poštovati najbolje međunarodne standarde".

Uhićenje je Bourdon nazvao "obračunom koji je tim paradoksalniji jer baca nepotrebnu ljagu na ugled ICTY-a u trenutku kada taj sud izriče povijesnu presudu".

Francuski filozof Bernard-Henri Levy nazvao je uhićenje "apsurdnim, skandaloznim i bez ozbiljne pravne osnove". "Osuditi u istome danu zločinca i onoga koji je na zločinca upozorio (...) to znači izvrnuti sve vrijednosti, pobrkati krvnika s onima koji su se protiv njih borili", poručio je Levy.

Radovan Karadžić osuđen je u četvrtak na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Uhićenje Florence Hartmann skandaliziralo je novinarske organizacije, a među njima i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je zatražilo da odmah bude puštena na slobodu.

Hartmann je u knjizi "Mir i kazna", objavljenoj 2006. godine - nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte - između ostaloga pisala i "o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra", piše HND i upozorava "One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure".

Bivša haška tužiteljica Carla Del Ponte osudila je uhićenje kao "neprihvatljivo". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju