Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Zakonu o sprečavanju pranja novca

Odvjetnici ne žele utvrđivati porijeklo novca klijenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici Hrvatske odvjetničke komore u sklopu 29. Dana hrvatskih odvjetnika osvrnuli su se na Zakon o sprječavanju pranja novca.

Naglasili su kako spomenuti zakon uništava odnos odvjetnika i klijenata jer po njemu, odvjetnici moraju utvrditi porijeklo novca klijenta. Istakli su kako ih taj zakon stavlja u poziciju istražitelja i doušnika.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, naglasio je kako su odvjetnici prije svega legalisti koji poštuju zakon koji je na snazi. 'Mi smo spremni i poduzet ćemo sve da nam se s leđa, s vrata i profesije skine teret Zakon o sprečavanju pranja novca koji uništava odnos odvjetnika i klijenta, a to je odnos povjerenja', rekao je.

Mario Bezić, odvjetnik iz Rijeka, rekao je kako hrvatski odvjetnici dijele probleme francuskih i odvjetnika iz drugih zemalja Europske unije. 'Zakon o sprečavanju pranja novca, uz određene izuzetke, odvjetnike izjednačio s bankama, štedionicama, ovlaštenim mjenjačima i kockarnicama', upozorio je.

Hrvatski odvjetnici podršku su dobili od francuskih kolega odvjetnika. Iste probleme oni imaju u svojoj zemlji, a protiv njih se bore Sudom za ljudska prava, Europskom komorom i političkim sredstvima.

Protivno zakonima kojima se rješavaju trenutni problemi

Po Andreisovim riječima, odvjetnici se protive da se zakoni donose samo zato da se 'riješi neki trenutni problem pa makar to bio i ulazak u EU'. 'Propisi se ne smiju donositi da idu u korist trenutnoj situaciji, oni moraju biti u službi pravne države i funkcioniranja sustava. Zakonodavstvo treba graditi za našu djecu, kako bi jednom živjela u pravnoj državi', smatra predsjednik HOK-a.

Komentirajući praksu donošenja zakona Andreis je kazao da su pravni stručnjaci u radnim skupinama u manjini, zbog čega ih političari najčešće nadglasaju. Pogrešnom smatra i učestalu praksu donošenja izmjena i dopuna zakona koje je često nemoguće uvrstiti u kvalitetan pročišćeni zakonski tekst.

Nije rijetkost ni da su zakoni puni nelogičnosti i proturječnosti. Odvjetnici smatraju da je takav slučaj i s odredbama o sprječavanju pranja novca i terorizma kojima se, tvrde, krše temeljna ljudska prava na pružanje pravne pomoći.

'SAD su pretrpjele najveću štetu od terorizma, no odvjetnike se tamo ne obvezuje da prijavljuju svoje klijente', kazao je riječki odvjetnik Mario Bezić koji je moderirao današnji okrugli stol 'Odvjetnici i pranje novca'.

Gost skupa, predsjednik Međunarodnog odjela Pariške odvjetničke komore Philippe Georgiades također je ocijenio da takvi propisi odvjetnicima oduzimaju neovisnost, dok je njegov kolega Dominique Basdevant upozorio da se tome protive sve europske odvjetničke komore koje 'političkom borbom' žele upozoriti da se odnos povjerljivosti s klijentom ničim ne smije ugroziti. (Hina/Mi.Dr)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene