Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odvjetnička istraga'

Odvjetnici optuženih u ‘aferi Spice’ počeli ispitivati svjedoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj odvjetničkoj komori poslijepodne je počelo ispitivanje prvih svjedoka obrane o navodnim malverzacijama u Podravci, a riječ je o tzv. odvjetničkoj istrazi koju obrana optuženih u ‘aferi Spice’ provodi neovisno od USKOK-a.

Kao prvi svjedoci pozvana su tri odvjetnika, no detalji njihovih iskaza, kao ni ostalih svjedoka, neće se moći doznati. Odvjetnici optuženih u aferi Spice - Ante Madunić, Mate Matić, Veljko Miljević i Rajko Mlinarić - ističu da je kolokvijalno nazvana 'odvjetnička istraga' pravna novina omogućena novim Zakonom o kaznenom postupku. Obrana, naime, ne može predlagati tužiteljstvu koje svjedoke treba saslušati, ali ih može ispitati samostalno.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

>> Sanader, Friščić i Maček među Polančecovim svjedocima

No, za razliku od slučaja kada svjedoke pozove USKOK, koji uz nadzor suca istrage samostalno radi na slučaju, oni se ne moraju odazvati ispitivanju. Svjedočenja u HOK-u trebala bi trajati sve do rujna, uz pauzu u vrijeme godišnjih odmora tijekom srpnja i kolovoza, s obzirom da je predviđeno saslušanje pedesetak osoba.

Najzvučnije ime među pozvanima svakako je bivši premijer Ivo Sanader pa će ovo biti prvi slučaj u povijesti hrvatskog pravosuđa da obrana u okviru svoje istrage kao svjedoke poziva visoke sadašnje ili bivše državne dužnosnike. Sanader će, kako se doznaje, pristane li na svjedočenje biti ispitan posljednji, u rujnu.

Uz Sanadera odvjetnici će kao svjedoke pozvati njegovog bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka, predsjednika HSS-a Josipa Friščića te gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića. Na popisu svjedoka je i više uvaženih gospodarstvenika i bankara poput Mladena Vedriša, Bože Prke i Franje Lukovića te menadžera povezanih s Podravkom. Pozivanje visokih državnih dužnosnika, ali u slučaju HEP, najavio je i odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Nobilo, međutim, ne sudjeluje u svjedočenjima vezanim uz aferu Spice jer je Polančec osumnjičen za druga nedjela u vezi Podravke.

Danas se u odvjetničku komoru odazvao bivši pravni savjetnik Podravke Mladen Markoč. Oleg Uskoković prvi direktor FIMA-e Ami gdje leže sporne dionice i Tin Dolički, predsjednik NK Lokomotive i bivši nadziratelj Podravke u odvjetničkoj komori nisu se pojavili. Hoće li pitanja obrane izbjegavati i Josip Friščić, znat će već se sljedećeg tjedna. Ivo Sanader pozvan će biti tek u rujnu. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene