Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smatraju analitičari

'Vlada je zapalila svijeću gospodarstvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odustajanjem od bolnih reformi i popuštanjem sindikatima Vlada je zapalila svijeću za hrvatsko gospodarstvo, smatraju analitičari.

Umjesto gospodarskog rasta predizborna 2011. bit će godina stagnacije. 'To znači da neće biti novih investicija. Čim nema investicija nema ni novog zapošljavanja i tako to ide u krug', rekao je Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Pročitajte i ovo Davor Ivo Stier Iznio četiri zahtjeva Stier o Bartuličnim zahtjevima: "Sigurno će naši timovi uskladiti program" Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske

Krug se otvara stečajnim tsunamijem. Pred zatvaranjem zbog neplaćenih računa je 30-tak tisuća tvrtki sa 50-ak tisuća radnika. Nezaposlenost će rasti, a Vlada i dalje namjerava trošiti više od zarađenog, pa će rasti i javni dug, uz loš kreditni rejting.

>> 'Što se reforme duže odgađaju, teže su posljedice'

'Kreiran je velik deficit proračuna, ali on nije kreiran da bi se pomagalo gospodarstvu, nego zato da bi se održala postojeća razina javne potrošnje. Ne radi se tu o nikakvim bolnim rezovima, već se radi jednostavno da se potrošnja mora uskladiti sa ekonomskim mogućnostima. I mislim da svi oni koji žive na proračunu bi toga morali biti svjesni', dodao je Kuštrak.

Hrelja: Hrvatska je previše otišla u krivo

Vlada se priklonila sindikatima, nema namjeru rezati socijalna davanja, subvencije, plaće i mirovine. 'Mislim da je Hrvatska previše otišla u krivo da bi se sada jeftino mogla vratiti na pravi put', rekao je HSU-ovac Silvano Hrelja.

Mirovinskom reformom u kriznoj godini stvara se i novih 15-tak tisuća prijevremenih umirovljenika. Šteta se procjenjuje na 2 milijarde kuna. 'Nažalost nama se stvari događaju, mi stvari ne planiramo, a kad bi planirali onda bi imali dugoročno održiv mirovinski sustav', rekao je Hrelja.

Javna potrošnja prevelika je za očekivani slab rast BDP-a od svega jedan i pol posto u 2011. i u odnosu na stagnaciju investicija. Jedina dobra vijest je da raste izvoz, a pada uvoz. Sve skupa, za boljitak nedostatno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene