Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati i oporba složni

'Vlada prenapuhala cifru za referendum'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Referendum za Zakon o radu stoji 170 milijuna kuna. Prije samo četiri i pol mjeseca u to nas je uvjeravala Vlada.

'Referendum i organizacija košta. Prema procjenama, koje proizlaze iz iskustava sa izborima, i predsjedničkima i parlamentarnima, to je oko 170 milijuna', tvrdio je tada ministar Đuro Popijač. I rebalansom proračuna taj je iznos osiguran. 'Novac, a to je ključ za održavanje referenduma 170 milijuna kuna je osigurala Vlada i poduprla vladajuća većina', rekla je početkom rujna premijerka Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Poskupio studentski život - 5 Sve skuplje Porast troškova života nije zaobišao ni studente: Spašava ih jedna stvar Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 3 Izvana gladac, iznutra jadac Velebno zdanje rupa je bez dna: ''U podrumu nema gljiva, ali nema ni nas u podrumu''

>> Prvo pristupni ugovor s EU, tek onda referendum

S obzirom na tu tvrdnju, čudna ispada Vladina matematika u proračunu za 2011. godinu. Za provedbu parlamentarnih izbora osigurano je 127 milijuna kuna. Za provedbu referenduma oko ulaska u Europsku uniju, tek 50 milijuna kuna. Ukupno, gotovo jednako kao i za samo jedan referendum, onaj o Zakonu o radu. Predsjednica Vlade ovu računicu danas ne želi komentirati.

Prenapuhane brojke

Ministar Šuker uvjerava - nismo lagali, procedura za referendum o ZOR-u je drugačija 'Zaboravljate da referendum za EU podrazumijeva samo teritorij Hrvatske, a referendum oko ZOR-a je bilo i Meksika i Gvatemale, i svega i svačega, i provjere lista, i niz drugih troškova', tvrdi Šuker. Vladu opravdava i Andrija Hebrang.

'Ova Vlada nikad nije muljala, pa duboko vjerujem da ne mulja ni sada, naime procedura referenduma oko referendumskog pitanja je sasvim drugačija nego procedura referenduma oko ulaska u EU', ističe Hebrang.

Prenapuhana brojka

Za oporbu i sindikate dvojbe nema, cifra za sindikalni referendum bila je prenapuhana. 'Vlada je manipulirala građanima i sve radila da onemogući referendum o pravima radnika', kaže Josip Leko iz SDP-a. 'Referendum o ulasku u EU u visini od 50 milijuna je još jedan u nizu dokaza da politička elita u Hrvatskoj bez ikakve odgovornosti može svjesno obmanjivati, lagati i iznositi netočne činjenice', smatra Ozren Matijašević, čelnik HUS-a. Financijski plan za 2011. ne predviđa da se referendum za EU i izbori provedu isti dan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene