Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završetak pregovora

Prvo pristupni ugovor s EU, tek onda referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada predlaže Saboru da se prvo potpiše pristupni ugovor s EU, a tek onda da se napravi referendum.

Referendum o pristupanju Hrvatske unije održat će se nakon potpisivanja pristupnog ugovora, a ne kao što je do sada bilo predviđeno prije potpisivanja tog ugovora, prijedlog je koji je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru predlažući izmjene Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna Potpisivanje u subotu Vlada potvrdila ugovor o prodaji Brodotrogira

>> Kosor: Želimo u EU za Mađarskog predsjedanja

'Građanke i građani Hrvatske odlučit će o pristupanju EU na referendumu koji će se održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski sabor pristupit će ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU', prijedlog je izmjene Deklaracije. Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je da je riječ o maloj, ali značajnoj izmjeni.

Pravovremeno obavještena javnost

Taj je prijedlog danas raspravljen i na sastanku na koji je premijerka pozvala predsjednike parlamentarnih stranaka, a kojem, kako je kazala Kosor, svi nisu bili nazočni. Usuglasili smo se oko ove izmjene, smatramo da je to dobro, jer građanima možemo reći da smo mi koji smo operativno radili završili taj posao i sada je na građanima odluka hoćemo li mi biti 28. članica EU, istaknula je Kosor.

Napomenula je kako je o mogućnosti izmjene Deklaracije kako je to sada predloženo početkom ovog tjedna razgovarala i sa sugovornicima u Bruxellesu. Kosor je naglasila i kako je u predstojećem razdoblju važno građanima iskomunicirati, dati im sve potrebne informacije što donosi članstvo Hrvatske u EU. Hrvatski Sabor Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU donio je 19. siječnja 2005. godine.

Tom je Deklaracijom iskazano suglasje svih parlamentarnih stranaka za nastavak rada na velikom poslu, za pokretanja i završetak pregovora radi ostvarenja strateškog cilja Hrvatske - punopravnog članstva u EU, podsjetila je premijerka. (Hina)

Ima li referendum nakon potpisivanja pristupnog ugovora s EU smisla?

  • Ne, ako referendum o ZOR-u nije imao, nema niti ovaj
  • Možda, ako ništa drugo, da se vidi što građani misle
  • Da, građani imaju pravo izjasniti se o tom pitanju
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene