Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obitelji stradalih kornatskih vatrogasaca dobile tužbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Silvana Klisović prihvatila je na današnjoj raspravi u cijelosti odštetne zahtjeve koje su radi naknade štete zbog duševnih boli izazvanih gubitkom bliske osobe podnijele obitelji poginulih vatrogasaca Marka Stančića, Hrvoja Strikomana, Karla Ševerdije, Gabrijela Skočića i Ante Juričeva-Mikulina.

Odštetne zahtjeve u ukupnom iznosu od oko 3,4 milijuna kuna te pripadajuće kamate obiteljima poginulih vatrogasaca platit će tuženi grad Vodice, dobrovoljna vatrogasna društva Tisno i Vodice te Industrijsko-obrtnička škola u Šibeniku koju je pohađao maloljetni Marko Stančić i koji je s tom školom imao sklopljen ugovor za promatračko-dojavne poslove koje je obavljao za DVD Tisno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šibenik: Obiteljima poginulih vatrogasaca 2 300 000 kn, svjedočio Slavica Slika nije dostupna Stručna skupina: kornatsku tragediju uzrokovale prirodne pojave

Na današnjoj raspravi svjedočili su i Mirko Juričev-Mikulin, čiji je sin Ante poginuo na Kornatu, te Siniša Solamun. Oni su 30. kolovoza, kada se dogodila najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu na Kornatu u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, bili zapovjednik DVD-a Vodice, odnosno DVD-a Tisno. Obojica su izjavila kako su članove svojih DVD-ova poslali na Korant na traženje tadašnjeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, odnosno Vatrogasnog operativnog dežurstva u Šibeniku.

Na pitanje odvjetnika obitelji poginulih vatrogasaca Mare Mihočevića jesu li bili šefovi zaposlenicima svojih DVD-ova, obojica su odgovorila potvrdno.

U ime Republike Hrvatske raspravi je danas bila nazočna i Igranka Šumera iz Općinskog državnog odvjetništva, iako je kasnila, jer je, kako je objasnila, poziv dobila s krivo navedenim početkom rasprave. Republika Hrvatska u ovu je parnicu uključena kao treća strana na traženje odvjetnika tuženih Branka Baice koji smatra da dio odgovornosti i novčanih obveza treba snositi i država i to na osnovi solidarnosti koja je temelj Zakona o vatrogastvu.

No, po Šumerinim riječima, država je odlučila da se ne miješa u parnicu, već će samo pratiti suđenje kako bi vidjela što će se dogoditi.

Odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević bio je zadovoljan donesenom presudom.

"Sud je prihvatio tužbene zahtjeve onako kako smo i tražili. Obitelji Stančić, Ševerdija, Skočić, Strikoman i Juričev- Mikulin u potpunosti su dobile traženi iznos. Pravna je obveza gradova i DVD-a da plate tu odštetu, međutim smatram da je moralna obveza Republike Hrvatske da pomogne lokalnoj samoupravi", kazao je Mihočević.

Odvjetnik tuženih, grada Vodica i DVD-ova Vodice i Tisno, Branko Baica istaknuo je kako mu je žao što Republika Hrvatska nije prihvatila sudjelovanje u parnici.

"U dogovoru s tuženima koje zastupam vidjet ćemo što dalje i hoćemo li se uopće žaliti na ovu presudu. Rano je još govoriti o tome što dalje, ali jedna od mogućnosti je regresni zahtjev prema državi, odnosno tužbe na osnovi plaćene odštete obiteljima. Može se i razgovarati s Republikom Hrvatskom kako bi se postigao izvansudski dogovor. Kada je riječ o pravnoj osnovi za traženje regresnog zahtjeva, ona se zasniva na temeljnoj osnovi Zakona o vatrogastvu, a to je solidarnost, jer je gašeno područje od posebnog društvenog interesa. Riječ je o otoku i Nacionalnom parku", kazao je Baica.

O naknadi štete obiteljima poginulih vatrogasaca Marinka Kneževića, Dina Klarića i Ivana Marinovića, koje su tužile grad Šibenik te Javnu vatrogasnu postrojbu Šibenik, raspravljat će se na Općinskom sudu u Šibeniku u petak, 11. travnja.

Danas je stručna skupina uputila izvješće Vijeću za nacionalnu sigurnost. Zaključak izvještaja, na oko 600 stranica, je da je do kornatske tragedije došlo zbog prirodnih pojava.  

>>Stručna skupina: kornatsku tragediju uzrokovale prirodne pojave


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene