Riječ je o vojnoj vježbi s najdužom tradicijom u hrvatskim Oružanim snagama.


Završnim prikazom i vježbom bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru s topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane u četvrtak je na vojnom poligonu "Rt Kamenjak" u Premanturi kraj Pule završena ovogodišnja međunarodna vojna vježba "ŠTIT 16".

Vezani članci Hrvatska vojska, ilustracija I vojska pala pred koronavirusom: Otkazano sudjelovanje hrvatskih vojnika na vježbi u Njemačkoj Vojna vježba u Poljskoj Hrvatski vojnici uspješno okončali vježbu "Storm", s američkim kolegama vježbali bojevo gađanje

Međunarodna vojna vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru "ŠTIT 16" vojna je vježba s najdužom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a održava se 22. godinu zaredom.

Radi se o intergranskoj vojnoj vježbi u kojoj sudjeluju pripadnici hrvatskih i slovenskih Oružanih snaga, a provodi se s ciljem stjecanja uvida u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi PZO-a u gađanju ciljeva u zračnom prostoru. Na vježbi je sudjelovalo 626 pripadnika Oružanih snaga RH, a među njima i pedesetak pripadnika slovenske vojske

Završnom prikazu vježbe nazočio je i ministar obrane Josip Buljević te načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Mirko Šundov, koji su izrazili zadovoljstvo provedbom vježbe i njenim rezultatima.

"Ovo je odlična vježba i iznimno sam zadovoljan njenom provedbom, ponajprije rezultatima jer su Oružane snage pokazale veliku spremnost. Ova vježba ima više dimenzija zbog čega je korisna jer jača Republiku Hrvatsku, jača suradnju s lokalnom zajednicom, ali i NATO savez u ovom djelu svijeta i Europe", izjavio je ministar Buljević.

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je kako je izvoz hrvatskog oružja jedna od značajnijih gospodarskih djelatnosti. "Mi ćemo po svim međunarodnim kontrolama i standardima koje demokratske države rade i dalje vršiti nadzor nad time, pokušati pomoći razvoju hrvatske vojne industrije i svakako želimo da se to razvije u najefikasnijem mogućem smjeru", poručio je Buljević.

Dodao je kako je hrvatska vojska opremljena na način da može zadovoljiti sve standarde i zahtjeve koje se pred njom postavljaju kao članica NATO saveza.

"Čestitam svim pripadnicima Oružanih snaga na ovako uspješno provedenoj vježbi, odnosno gađanjima. To dokazuje da su Oružane snage RH na visokoj razini spremnosti što se tiče roda PZO-a", istaknuo je načelnik glavnog stožera OSRH Mirko Šundov.

Zadovoljstvo rezultatima vježbe izrazio je i zapovjednik logističke brigade Slovenske vojske Milan Žurman, koji je naglasio kako su u njoj pripadnici hrvatske i slovenske vojske uložili puno truda, profesionalnosti i znanja. (Hina)