Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Na rtu Kamenjak

VOJNA VJEŽBA KOJOM JAČAMO I NATO SAVEZ Pogledajte ŠTIT 16 i spremnost zračne obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o vojnoj vježbi s najdužom tradicijom u hrvatskim Oružanim snagama.

Završnim prikazom i vježbom bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru s topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane u četvrtak je na vojnom poligonu "Rt Kamenjak" u Premanturi kraj Pule završena ovogodišnja međunarodna vojna vježba "ŠTIT 16".

Pročitajte i ovo Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16 Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 1 Brzi odgovor 2023 Letjelice, transporteri i brojno naoružanje: Europske mirovne snage u susjedstvu vježbaju razbijanje prosvjeda

Međunarodna vojna vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru "ŠTIT 16" vojna je vježba s najdužom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a održava se 22. godinu zaredom.

Radi se o intergranskoj vojnoj vježbi u kojoj sudjeluju pripadnici hrvatskih i slovenskih Oružanih snaga, a provodi se s ciljem stjecanja uvida u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi PZO-a u gađanju ciljeva u zračnom prostoru. Na vježbi je sudjelovalo 626 pripadnika Oružanih snaga RH, a među njima i pedesetak pripadnika slovenske vojske

Završnom prikazu vježbe nazočio je i ministar obrane Josip Buljević te načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Mirko Šundov, koji su izrazili zadovoljstvo provedbom vježbe i njenim rezultatima.

"Ovo je odlična vježba i iznimno sam zadovoljan njenom provedbom, ponajprije rezultatima jer su Oružane snage pokazale veliku spremnost. Ova vježba ima više dimenzija zbog čega je korisna jer jača Republiku Hrvatsku, jača suradnju s lokalnom zajednicom, ali i NATO savez u ovom djelu svijeta i Europe", izjavio je ministar Buljević.

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je kako je izvoz hrvatskog oružja jedna od značajnijih gospodarskih djelatnosti. "Mi ćemo po svim međunarodnim kontrolama i standardima koje demokratske države rade i dalje vršiti nadzor nad time, pokušati pomoći razvoju hrvatske vojne industrije i svakako želimo da se to razvije u najefikasnijem mogućem smjeru", poručio je Buljević.

Dodao je kako je hrvatska vojska opremljena na način da može zadovoljiti sve standarde i zahtjeve koje se pred njom postavljaju kao članica NATO saveza.

"Čestitam svim pripadnicima Oružanih snaga na ovako uspješno provedenoj vježbi, odnosno gađanjima. To dokazuje da su Oružane snage RH na visokoj razini spremnosti što se tiče roda PZO-a", istaknuo je načelnik glavnog stožera OSRH Mirko Šundov.

Zadovoljstvo rezultatima vježbe izrazio je i zapovjednik logističke brigade Slovenske vojske Milan Žurman, koji je naglasio kako su u njoj pripadnici hrvatske i slovenske vojske uložili puno truda, profesionalnosti i znanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene