Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Jarunu je danas održana tradicionalna humanitarna utrka Terry Fox Run 2009., kojoj je cilj prikupiti sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoći oboljelima od te opake bolesti.


Donaciju će ove godine primiti Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, za unapređenje liječenja raka dojke i jajnika kod žena kod kojih postoji nasljedna sklonost toj bolesti. Više od pet tisuća građana te osobe iz javnog života, danas su trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom biciklom oko jarunskog jezera sudjelovali u humanitarnoj utrci Terry Fox Run, koja nema natjecateljski karakter. Okupljene na Jarunu pozdravili su kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin, predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga te uime Grada Zagreba Zdravko Ćokić. Humanitarnu utrku Terry Fox Run svojim dolaskom poduprli su i premijerka Jadranka Kosor u društvu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa, te supruga predsjednika Republike Milka Mesić.

Vezani članci Ana Mari Ljutić s obitelji Četiri godine herojske borbe: "Ana Mari se cijelo vrijeme bori, za dan bez napada, dan bez boli, bez mučenja za udah. Svaki napad može biti koban" Slika nije dostupna Terry Fox: Trčanjem, hodanjem i rolanjem protiv raka

Znak za početak trke dao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem. U sklopu prigodnog zabavnog programa na Jarunu su se mogli kupiti kanadski specijaliteti, kao što su kanadske palačinke, majice s vizualom akcije i slično. Također pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400, do kraja listopada građani mogu donirati 4 kune za tu humanitarnu akciju. Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju među ostalima organizira kanadske Veleposlanstvo u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, održava se po deseti puta, a tijekom proteklih devet akcija prikupljeno je više od 3 milijuna kuna.

U čast mladom Terryju Foxu

Utrka se svake godine trči u čast mladića Terryja Foxa, koji je oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje 1980. godine krenuo je u utrku po Kanadi, koju je nazvao 'Maraton nade'. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku nije dovršio, jer je umro u 22. godini. U njegovu čast, obitelj je odlučila nastaviti tradiciju, te je pokrenula akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka, koja se održava svake godine u kanadskim gradovima. U organizaciji kanadskih Veleposlanstava akcija se organizira i u 67 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska.