Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalno na Jarunu

Održana humanitarna utrka Terry Fox Run

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Jarunu je danas održana tradicionalna humanitarna utrka Terry Fox Run 2009., kojoj je cilj prikupiti sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoći oboljelima od te opake bolesti.

Donaciju će ove godine primiti Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, za unapređenje liječenja raka dojke i jajnika kod žena kod kojih postoji nasljedna sklonost toj bolesti. Više od pet tisuća građana te osobe iz javnog života, danas su trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom biciklom oko jarunskog jezera sudjelovali u humanitarnoj utrci Terry Fox Run, koja nema natjecateljski karakter. Okupljene na Jarunu pozdravili su kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin, predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga te uime Grada Zagreba Zdravko Ćokić. Humanitarnu utrku Terry Fox Run svojim dolaskom poduprli su i premijerka Jadranka Kosor u društvu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa, te supruga predsjednika Republike Milka Mesić.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Slika nije dostupna Održan 'Terry Fox Run' na Jarunu

Znak za početak trke dao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem. U sklopu prigodnog zabavnog programa na Jarunu su se mogli kupiti kanadski specijaliteti, kao što su kanadske palačinke, majice s vizualom akcije i slično. Također pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400, do kraja listopada građani mogu donirati 4 kune za tu humanitarnu akciju. Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju među ostalima organizira kanadske Veleposlanstvo u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, održava se po deseti puta, a tijekom proteklih devet akcija prikupljeno je više od 3 milijuna kuna.

U čast mladom Terryju Foxu

Utrka se svake godine trči u čast mladića Terryja Foxa, koji je oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje 1980. godine krenuo je u utrku po Kanadi, koju je nazvao 'Maraton nade'. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku nije dovršio, jer je umro u 22. godini. U njegovu čast, obitelj je odlučila nastaviti tradiciju, te je pokrenula akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka, koja se održava svake godine u kanadskim gradovima. U organizaciji kanadskih Veleposlanstava akcija se organizira i u 67 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene