Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Ivica Dačić kao jedini problem u regionalnoj suradnji njegove zemlje s drugima vidi Hrvatsku. Za njegova i posjeta Tomislava Nikolića Banja Luci, najavio je mogućnost susreta s premijerom Milanovićem, a Nikolić je kazao da će u Hrvatsku doći samo ako ga pozove predsjednik Josipović.


Igra mačke i miša. Tako bi se mogli nazvati odnosi Hrvatske i Srbije nakon što su u susjednoj zemlji vlast formirali reformirani ultranacionalisti Tomislava Nikolića i bivši Miloševićevi suradnici pod vodstvom Ivice Dačića. Način na koji su kod kuće interpretirali oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima te časnicima OVK ne jamče tako skoro razumijevanje uloga u bliskoj prošlosti.

>> Josipović: Jedan od preduvjeta za pomirenje jest da djeca idu u istu školu

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Nikolić: Prijatelji sporove rješavaju bez suda, Josipović: Vidjet ćemo Slika nije dostupna Josipović: Bliži se trenutak mog susreta s Tomislavom Nikolićem

Odnose, osim tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, neriješenih sukcesijskih pitanja u kojima itekako važan arhiv Jugoslavije nitko ne spominje, pitanja hrvatske manjine te granice na Dunavu, dodatno su opteretile krajnje nesmotrene Nikoliceve izjave o Vukovaru kao srpskom gradu. Odnosi Zagreba i Beograda ušli su u najlošiju fazu od završetka rata.

Uz dobar odnos sa susjedima, hrvatski strateški interes je Srbiju u najkraćem razumnom roku uvesti u Europsku uniju. Svijest javnosti u Srbiji o tome ne postoji. Na unutarnjem planu stalno se govori o problematičnim odnosima Beograda i Zagreba. Osim mitskih brojki žrtava u svim ratovima, ne govori se o konkretnim problemima.

Dačić je u Banja Luci najavio mogućnost susreta s premijerom Milanovićem. Banski dvori na tu izjavu nisu reagirali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook