Oporba brusi pitanja za premijera kojeg će u srijedu dočekati s prozivkama za posao s borbenim avionima. Ne odustaju ni od problema prebjega u Bandićev klub. Građani pak očekuju da se napokon prime posla.

Galerija


Odmor je gotov. Prvi radni dan - odmjeravanje snaga, stiže im premijer Andrej Plenković s ministrima. "Na svako pitanje koje je došlo na gospodarsku temu imamo pripremljen odgovor", rekao je ministar Darko Horvat.

Vezani članci Sabor, ilustracija Sabor kompletirao svoje odbore i izaslanstva: Zastupnici otišli na stanku do rujna Fakultet, ilustracija Među oporbenjacima u Saboru velik broj doktora znanosti, provjerili smo kako će svoje znanje koristiti na novom radnom mjestu

One oko propalog posla s Izraelcima oporba nije dobila. Ministar se i danas bavio protokolom, o svemu šuti. SDP je najavio saborsku raspravu – prozivaju ministra obrane Damira Krstičevića.

"On da ima imalo morala, sam bi odstupio jer ne bi više mogao obnašati dužnost ministra. U ovom trenutku se znanstveno, empirijski može dokazati da je ovo najnesposobnija Vlada, avioni, Ina, politička trgovina'', kaže Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

Zbog aviona koalicijski partneri očekuju sastanak s premijerom idući tjedan. "Gdje ćemo tražiti cjelovitu informaciju, HNS nije aktivno učestvovao, nismo bili uključeni u te procese tako da nemamo sve informacije'', rekao je Milorad Batinić, potpredsjednik Sabora.

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici čeka ih 130 točaka dnevnog reda. Dok se oporba priprema za pitanja Ine ili Ovršnog zakona, vladajući poručuju, imaju stabilnu većinu.

"Vidite svakodnevno da i dio zastupnika koji je primarno bio dio te opozicije napušta njihove redove prije svega zbog nesnalaženja ključne opozicijske stranke iliti stožerne stranke opozicije, a to je SDP", rekao je Žarko Tušek.

Pojačanje u Saboru ima, ali ne i uvjete uvjerava Milan Bandić: "Nama fotelje ne trebaju ni ikakvi uvjeti. Projekt i boljitak, to nam je prije svega cilj i zadaća, a ima vremena za fotelje, mi nismo za fotelje.''

One saborske su ponešto izmijenjenog rasporeda. "Sad smo mi kao zastupnici Mosta grupirani na jednom mjestu što je za nas jako dobro, da smo što dalje od onih koji se na ovakav način prodaju, koji prelaze iz klubova u klubove'', rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Na zimski odmor zastupnici su otišli 15. prosinca. Ukupno su, u prošloj godini, bez plaća, potrošili 8 milijuna i 700 tisuća kuna, najviše na korištenje službenih automobila, na stanarine i aviokarte. Građani bez velikih očekivanja.

Očekuje se i saborski rasplet afere s Matom Radeljićem koji je iznio optužbe na račun SOA-e. Od nje je Odbor dobio očitovanje, no savjetnik predsjednice nije im se obratio. Na sjednicu u utorak, doznajemo, ne planiraju ga pozvati.