Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 6 milijuna hrvatskih mobitela, tvrde epidemiolozi i profesori elektrotehnike, nije uopće bezopasno ako ih se zloupotrebljava. A to je višesatno korištenje, držanje uz tijelo, pa i nošenje po tri uređaja u džepovima.


Profesori koji mjere zračenja mobitela u laboratoriju za elektromagnetska polja ne preporučuju višesatne razgovore na mobitelu. 'Ako morate s nekim razgovarati dva sata onda se bolje naći oči u oči nego pričati s nekim na mobitel', kaže prof. Davor Bonefačić s FER-a.

Vezani članci Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) Prijeti li Hrvatskoj opasna zaraza koja bi mogla u prah pretvoriti milijardu kuna? "Može ući i migracijom divljih životinja..." Ruski hipersonični projektil Avangard (Foto: Mil.ru) Radijacija narasla između 4 i 16 puta nakon raketne nesreće u Rusiji

Dokazana je povezanost zračenja i muške neplodnosti. 'Preporučuju se da se mobiteli ne drže do tijela da se izbjegne držanje po džepovima nepotrebno, mnogo tinejdžerica ima naviku držati mobitele i po majicama', kaže dr. Matijana Jergović, epidemiologinja i zdravstvena ekologinja.

VIDEO Top 5 mobitela koji NAJVIŠE ZRAČE

Stoga, žene - mobitele što dalje od grudi.

A uređaj najviše zrači kad uspostavlja vezu. 'Kad ste spojili vezu onda je utjecaj toplinskog zračenja vrlo malen, ne mobitel držat na uhu i čekat da dobijete sugovornika, lijepo nazovete i držite mobitel pred sobom i vidite kad je uspostavljena veza, onda stavite na uho i mijenjati jedno uho pa drugo', kaže dr. Marija Zavalić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook