Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud još nije zaprimio zahtjev obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je zatražila izuzeće predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, doznaje se na tom sudu, dok na Županijskom sudu očekuju da bi odluka mogla uslijediti u "razumnom roku".


Tek kad prijedlog obrane bude zaprimljen moći će se okvirno govoriti o tome kada bi ga predsjednik suda Branko Hrvatin mogao riješiti, kazala je glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović.

Vezani članci Ivo Sanader Vrhovni sud odlučuje o jedinoj Sanaderovoj oslobađajućoj presudi. Bivši premijer pratio raspravu videolinkom iz Remetinca Ivo Sanader Poznato je kada bi bivši predsjednik HDZ-a mogao na slobodu, a jedan detalj u slučaju INA-MOL posebno upada u oči

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da zakon ne propisuje rokove u kojima predsjednik Vrhovnog suda mora donijeti odluku, no očekuje da će ona uslijediti u "razumnom roku".

Obrana i dalje ne otkriva zašto Turudića smatra pristranim

Sanaderovi odvjetnici ni u utorak nisu otkirli zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju "svoje razloge".

Usvojen prijedlog Sanaderove obrane

"Neovisno od preporuke Ustavnog suda mi mislimo da su postojali razlozi i osnova za traženje izuzeća kako suca Turudića i njega kao predsjednika suda tako i ostalih sudaca. Čekamo ishod, a rasprave su odgođene do daljnjega", kazao je novinarima Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Ravnateljica Uskoka, Tamara Laptoš, koja je tijekom prvog suđenja Sanaderu zastupala optužbu, kazala je u ponedjeljak da je izuzeće suca Turudića obrana tražila s obzirom da je "Ustavni sud u svojoj odluci ukazao da bi trebalo razmotriti mogućnost da se vodi postupak pred novim vijećem", ali i "zbog nekih razloga zbog kojih oni imaju sumnje" da bi sudac Turudić bio pristran u ovom predmetu.

Naknadno odluka o ostalim izuzećima

Devčić je ranije pojasnio da "obrana u svom prijedlogu ide i na izuzeće predsjednika suda i predsjednika sudskog vijeća, kao osobe koja ujedno obavlja funkciju predsjednika suda, a istovremeno predsjeda i sudskim vijećem koje odlučuje u konkretnom predmetu". Prijedlog obrane, dodao je, obrazložen je na 11 strana, a među ostalim se poziva i na niz odluka Europskog suda za ljudska prava.

Također obrana je zatražila i izuzeće ostalih sudaca zagrebačkog Županijskog suda no to, kako tvrde, ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački sudac, nego da nitko od njih ne bi smio odlučivati tek Turudićevom izuzeću.

Sanaderova obrana još je nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem srpnja upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako "nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju